Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Klasszikus stílusú fa kerti pad a fűben

Hogyan tisztíthatjuk le az algát a kerti bútorainkról

A kerti bútorokon kialakuló zöld algás foltok nem mutatnak jól és nem teszik például a teraszunkat kimondottan hívogatóvá. Ha egyszer a nyálkás zöld spórák megtámadják a kerti bútorokat, nehéz munkával és hatékony alga eltávolítással lehet megszabadulni tőlük.

Tények az algáról:

  • Az alga mikroszkopikus spórákat bocsát a levegőbe, melyek az alga terjedését eredményezik.
  • Meleg, nedves, árnyékos környezetben gyarapodnak.
  • A hideg és száraz idő nem öli meg az algát, de lelassítja a növekedését.
  • Ha gyakran tisztítjuk a kerti bútorokat, akkor a víz és egy kemény kefe elegendő az alga eltávolításához.

 

Ha az alga megtámadta a kerti bútorait, ne hagyja őket kint télen abban a reményben, hogy a hideg majd eltünteti az algát. A hideg csak késleltetni fogja az alga gyarapodását, míg a hőség és a nedvesség vissza nem tér és újra megfelelő körülményeket biztosít számára. Ezért ne felejtse el elrakni télen a kerti bútorait egy garázsba vagy fészerbe. Ez meg fogja gátolni a fölösleges elhasználódást is.

Hogyan távolítsuk el az algát

Ahhoz, hogy eltávolítsuk az algát egy kemény kefére és vízre van szükségünk. Ha az alga makacs, egy kis plusz sima ecet segíthet a kezelésén. A keverék tartalmazzon ¼ rész ecetet és ¾ rész vizet. Figyeljünk rá, hogy a bútor minden részét meg kell tisztítani, nem csupán a látványosan megtámadott részeket. A láthatatlan alga spórák ugyan olyan magas valószínűséggel szétterjednek az egész bútoron.

Minden zugba és hasadékba be kell hatolni az alga tisztítóval, különben az alga könnyedén újra megjelenhet.

Alga kezelése vegyszerrel

Ha az algák továbbra is tönkreteszik a kerti bútorait, és a víz – ecet keverék nem bizonyul elég hatékonynak, akkor drasztikusabb intézkedésekhez is folyamodhat. Több féle algatisztító is van, melyek 1-2 hét alatt eltávolíthatják az algát kerti bútorairól. Másik előnye ezeknek az algatisztítóknak, hogy gyakran védik a felületet, ezáltal meggátolják az új algák kialakulását.

Mindig olyan hatóanyagú alga elleni szert alkalmazzon, amely környezetvédelmileg jóváhagyott, így nem szennyezi a környezetet. A környezetvédelmi jóváhagyás a palack hátulján látható a használati utasítással együtt. Ne feledje, hogy minden vegyszeres algakezelést száraz időben kell végezni, a leghatékonyabb eredmény érdekében.

Ugyanaz az algakezelés fára és műanyagra

Akármilyen anyagból készült a kerti bútor, az algakezelés ugyanúgy történik. Azonban a műanyag kerti bútor jobban ellenáll az algatisztító eljárásoknak, mint a fa, melynél ügyelni kell, hogy ne tisztítson túl erős kefével vagy nagynyomású mosóval.

Ha úgy dönt, hogy nagynyomású mosóval tisztítja le az algát, tartson biztonságos távolságot, így nem tesz kárt bútoraiban és nem okoz egyenetlenségeket, mely megkönnyítené az alga kialakulását.

Kezelés után

A keményfából készült bútorokat érdemes olajjal kezelni. A bútoroknak teljesen száraznak kell lenniük, mielőtt megkezdi az olajos kezelést, melynek megfelelő olajjal kell történnie. Szezononként 2-3 alkalommal érdemes olajos kezelést végezni a kerti bútorokon.

A tikfából készült bútor nem igényel olajos kezelést, mivel egyébként is egy nagyon olajos fa. Idővel a tikfa bútorok egy természetes fehér árnyalatot hozhatnak létre, melyet tikfa olajjal lehet eltávolítani. Azonban, ha úgy dönt, hogy mégis olajjal kezeli a bútort, folyamatos kezelést fog igényelni, mint a keményfa bútorok.

Találja meg az alga megjelenésének forrását

A kerti bútorok környezetén is algakezelést kell végezni. Ha az algaprobléma jelentős, derítse ki honnan eredtek az algák. Így jobban meg tudja előzni a problémát és az alga növekedését is meg tudja gátolni.

Miközben a nagy fák árnyékot biztosítanak, alga spórákat is bocsátanak a teraszra és a kerti bútorokra. Ezért érdemes megfontolni, hogy az ilyen fák, nem okoznak-e több kárt, mint jót és nem lenne-e jobb kivágni őket. A szivárgó esővíz-csatornák és a lefolyók is növelik a nedvességet a kerti bútorok körül, ezzel biztosítva az algák jó tenyésztési körülményeit.

Milyen gyakran szükséges az algakezelés?

A fa kerti bútoron levő alga rohadáshoz vezethet, mivel nyirkosságot tartalmaz. Ezért érdemes fél szemmel figyelni az alga fejlődését, ha szeretné, hogy a kerti bútor szép maradjon. Ha az alga egyszer élőhelyet talált magának, minden nap terjed egy keveset a spóráinak köszönhetően.

Minden tavasszal és ősszel érdemes algatisztítást végezni, amikor az algának tökéletes növekedési körülményei vannak a nyirkos időben.

Tudjon meg többet

Videó útmutató: Hogyan kezeld fa kerti bútoraidat

Videó útmutató: Hogyan kezeld fa kerti bútoraidat

Fa kerti bútorok karbantartása

Fa kerti bútorok karbantartása

Minden, amire a kerti tárolóban szükséged van

Minden, amire a kerti tárolóban szükséged van

Fa kerti bútorok karbantartása

Fa kerti bútorok karbantartása