Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Fa kerti bútorok karbantartása

Fa kerti bútorok karbantartása

Ne hagyja, hogy kerti bútora elszíneződjön és megcsúnyuljon. A fa kerti bútorokat ápolni kell, hogy megőrizzék eredeti állapotukat. Helytelen vagy semmilyen karbantartás esetén megrepedezhet és kiszáradhat.

Olajos kezelés használat előtt

Mindig jó ötlet, ha a kicsomagolás és összeszerelés után olajjal kezeli fa kerti bútorát. Bár eredetileg is kapott olajos kezelést a fa, de az óta már eltelhetett hosszabb idő, így ajánlott újra megtenni.

Alapos tisztítás

Fontos, hogy mindig alaposan megtisztítsuk a bútort, mielőtt lekenjük olajjal. Kövessük a csomagoláson lévő utasításokat.

Rendszeres olajos kezelés

A keményfa bútornak teljesen száraznak kell lennie, mielőtt olajjal kezelnénk. Használjunk kifejezetten keményfához ajánlott olajat. Egy szezon alatt 2-3 olajos kezelés javasolt, és még egy mielőtt eltennénk a bútort télére.

A tikfa bútorok nem igényelnek külön olajos kezelést, mert a tik alapvetően magas olajtartalmú fa. Idővel a tikfa bútorokon, természetes módon megjelenik egy fehéres elszíneződés, amit tik olajjal el lehet távolítani. Az olajos kezelés után viszont ugyanúgy rendszeresen kell kezelni, mint más keményfa bútort.

Penész és gomba támadás

Még ha rendszeresen kezeljük is fából készült bútorunkat, a penész vagy gomba még akkor is megjelenhet rajta. Az érintett terület elsötétedik, akár egész feketévé is válhat.

Általában az alábbiak segítenek megoldani a problémát:

  • Mossuk le a bútort fatisztító folyadékkal. Kövessük a csomagoláson lévő előírásokat. Ismételjük meg többször, ha szükséges.

  • Ha ez sem segít, akkor sajnos csak a magasnyomású tisztító vagy a smirgli segíthet. Tisztítsuk meg jól a felületet és az adott fa típushoz ajánlott olajjal kenjük le.

  • Ha a fatisztítós átmosás után is sötét marad a bútor, akkor készíthetünk egy erős klóros oldatot. Ezzel mossuk le a bútort, majd öblítsük le vízzel.

Penész

A penész egy ártalmatlan típusú gomba, amely száraz fehér porként jelenik meg – általában a bútor vastagabb részein. Penész könnyedén kialakulhat az Európába történő szállítás közben, a nagy hőmérsékletingadozás és pára következtében.

Töröljük le a penészt egy ruhával vagy kefével. Más kezelést általában nem igényel, de az olajos kezelés mindig jó ötlet.

Újrahúzás

A fa egy természetes anyag és ezért a fa kerti bútorok reagálnak az időjárás változásra. Előfordulhatnak repedések és egyenlőtlenségek, amelyeket a fa feszültsége okoz. Ezért fontos, hogy időnként újra meghúzzuk a csavarokat a bútorokon.

Téli tárolás

Bútorunk tovább tart majd, ha télen megfelelően tároljuk. Például nem jó száraz meleg helyen tárolni, mert könnyen kiszáradhat. Ehelyett jobb, ha az autóbeállóban vagy garázsban tárolod, ahol megfelelően szellőzik, de védve van a hótól és esőtől. Nem ajánljuk, hogy a fa kerti bútort valamilyen műanyaggal takarja le, mert ettől gombásodhat vagy meg is rohadhat a fa.

Tudjon meg többet

Videó útmutató: Hogyan kezeld fa kerti bútoraidat

Videó útmutató: Hogyan kezeld fa kerti bútoraidat

Hogyan tisztíthatjuk le az algát a kerti bútorainkról

Hogyan tisztíthatjuk le az algát a kerti bútorainkról

Minden, amire a kerti tárolóban szükséged van

Minden, amire a kerti tárolóban szükséged van

Fa kerti bútorok karbantartása

Fa kerti bútorok karbantartása