Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
dán húsvéti hagyományok

Dán húsvéti hagyományok

A húsvét a dánoknak is hasonlóan fontos családi ünnep, húsvéti ebéddel és más hagyományos húsvéti szokásokkal.

A legnépszerűbb húsvéti hagyományok Dániában: 

  • Húsvéti ebéd
  • Vicces levelek
  • Húsvéti tojás
  • Húsvéti nyúl
  • Húsvéti kertészkedés
  • Nárciszok és sárga dekorációk

A hagyományos húsvéti ebéd

A húsvéti ebédnek régi hagyománya van, amikor összegyűlik a család és kellemes társaságban együtt fogyasztják el az ebédet. A finom ételek mellett a menű része a snapsz és a húsvéti sör is. Az ételek tekintetében bármi szóba jöhet, a lényeg, hogy sok legyen. A dánoknak a húsvéti ebéd ugyanolyan fontosságú mint a karácsony.  A legfontosabb a hygge hangulat.

Vicces levelek

A vicces leveleknek régi hagyománya van. A gyerekek és a lelkükben fiatalok vicces leveleket vágnak ki és elküldik barátaiknak és családtagjaiknak. Ezek általában valami humoros verset tartalmaznak. A küldő kipontozza a nevét és a levél címzettjének ki kell találnia kitől kapta a levelet.  Ha nem találja ki, akkor egy tojással tartozik a feladónak, és fordítva ha kitalálja.

dan husveti hagyomanyok

Húsvéti tojás és dekoráció

Dániában a húsvét elképzelhetetlen húsvéti tojás nélkül. A tojások minden méretben és formában elérhetők. Az egyik szokás a tojásfújás, ami sok más országban – köztük nálunk is hagyomány. A tojás sárgáját és fehérjét kifújják, majd a héjat festékkel, csillámmal és tollakkal díszítik.

A húsvéti csoki tojást a húsvéti nyúl hozza

Ahol gyerek van, ott fontos része a húsvétnak a húsvéti nyúl. Ugyanis a húsvéti nyúl rejti el a kertben a csoki tojásokat, amit aztán a gyerekek keresnek meg. A kicsiknek ez a húsvét fénypontja.

Kertészkedés húsvétkor

A húsvét minden évben más dátumra esik, de mindig márciusban vagy áprilisban van. Ilyenkor mindig van pár szabadnap, amit sokan arra használnak ki, hogy az első tavaszi kerti munkákat elvégezzék. Virágokat ültetnek, gyomlálnak és kiteszik a kerti bútorokat.

Nárcisz – a húsvét szimbóluma

A sárga nárcisz húsvét körül nyílik és Dániában ezért a húsvét szimbóluma is. Sokszor használják húsvéti dekorációhoz. És általában is a sárga a legnépszerűbb szín a húsvéti díszítésekhez. 

dan husveti hagyomanyok - nárcisz

Tudjon meg többet

Gyönyörű strand kiegészítők

Gyönyörű strand kiegészítők

 Ötletek hétvégi utakhoz a szabadban

Ötletek hétvégi utakhoz a szabadban

Így fogjunk hozzá a parti szervezésének

Így fogjunk hozzá a parti szervezésének

A bennszülött, a hedonista és az ingázó - A fesztiválozók 3 fajtája

A bennszülött, a hedonista és az ingázó - A fesztiválozók 3 fajtája