Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres

Hálószoba színek - rád hogyan hatnak?

Dátum:

Kategória: Hálószoba

Címkék: Hálószoba

Tudd meg, mely színek segítenek az alvásban

A hálószobád színe hatással van arra, hogyan alszol, ezért óvatosan kell megválasztani a szobád meghatározó színeit. Ha a megfelelő színekkel veszed körbe magad, könnyebben fogsz elaludni. De melyek ezek a színek? Megmutatjuk neked, hogy mik az optimális hálószoba színek, és hogy melyeket jobb, ha elkerülöd.

Először is vedd figyelembe a saját igényeidet

A szükségleteid, alvási szokásaid, a szoba maga és hogy hogyan használod azt, mind meghatározók abban, hogy melyik szín a legjobb választás számodra. Alapvetően bármilyen színt használhatsz a hálószobádban, de a fent említett tényezők alapján, bizonyos színek megfelelőbbek, mint mások. Emellett személyiségtől is függ, hogy bizonyos színek milyen hatással vannak ránk. Tehát lehet, hogy a kedvenc színed általában nem lenne a legjobb választás egy hálószobához, de a te esetedben mégis egy jó döntés, mert például rád nyugtató hatással van.

Alakítsd színekkel a szoba hangulatát

Mivel gyakran társítunk érzéseket színekhez, így a hálószoba színei meghatározzák a szoba hangulatát és így a tiédet is. Ha azt szeretnéd, hogy a szobád világos és szellős legyen, akkor a világos árnyalatok és a pasztell színek a jó választás. Ha olyan szobát szeretnél, amiből árad a boldog érzés, a sárga tónusok között keresgélj. Nyugodt, pihentető hatás eléréséhez a kék és a zöld a jó választás.

Ha melegséget és intimitást szeretnél, keverd a piros és barna tónusokat, amik segítenek a meleg légkör kialakításában. Végezetül az intenzív sötét színek használatával egy otthonos, kényelmes teret hozhatsz létre.

Hálószoba és színek

A különböző színek stimulálják érzékszerveinket

A világos és sötét színek kölcsönhatása a szobádban elősegítik az elalvást. Különböző színű ágyneműkkel, kiegészítőkkel és bútorokkal könnyen meg tudod változtatni szobád színeit.

Lefestheted a hálószobád egyik falát valamilyen eltérő színre, amivel megtörheted az egyhangúságot de mégis elkerülőd, hogy túl meghatározó legyen.

A hálószoba bútoraidnak fontos szerepe van a szobád színeinek kialakításában. Például egy ruhásszekrény nagy színes felületet biztosít, így ennek segítségével is lehet egymással kontrasztos, világos és sötét színeket keverni. Például egy világos szőnyeg, függöny vagy egy világos színű szekrény egy sötét falú szobában, feltűnő hatást kelt.

JYSK hálószoba - sötét vagy világos színek?

Vedd figyelembe a szobádat a színválasztás előtt

A szoba mérete és a beáramló természetes fény mennyisége nagyon fontos szempont a megfelelő szín kiválasztásánál. Ha a hálószobádnak nagy ablakai vannak és általuk sok fény jut be, nincs okod félni a sötét színektől. Egy nagyobb hálószobába a sötét színek még jobban illenek, mint egy kicsibe. Ha kicsi vagy kevésbé világos a hálószobád, a sötét színek még sötétebbnek hatnak és jobban összenyomják a teret.

Csak alvásra használod a szobád?

Használod a hálószobád irodának, nappalinak vagy másnak is? Ha igen, érdemes ezeket is figyelembe venni, mielőtt megválasztanád hálószobád színeit. Ha sok időt töltesz a szobában napközben is, a szoba színének hatása még inkább érződni fog.

A sötét színek egyértelmű választásnak tűnnek, ha a hálószobádat csak alvásra használod, mert a sötétség serkenti az alvás hormon, a melatonin előállítását, ami elálmosít és segít elaludni. Viszont, ha a hálószobád dolgozószobaként is funkcionál, ne válassz sötét színeket, ezek elszívhatják az energiádat. Inkább válassz világos, élénkebb színeket.

A legjobb színek a hálószobába

Ahhoz, hogy megteremtsd a legjobb feltételeket az alváshoz, olyan színeket kell választani, amik nyugtatnak. A kék és a zöld ilyen nyugtató színek, amik segítenek lecsillapítani gondolataidat és nem pihentetik a szemedet. A lila szintén alkalmas, és a kékkel és zölddel együtt nyugtató hatást keltenek. Talán még nem állsz készen, hogy lilára fesd a falaidat, de egy szőnyeg, kép, ágynemű és/vagy függöny segítségével be tudod csempészni ezt a nyugodt színt a szobádba.

JYSK hálószoba kanapéággyal

Kerüld a túl sok fehér, szürke és élénk színt

Sokunknak vannak fehér falai otthon, beleértve a hálószobánkat is, de a fehér igazából nem megfelelő szín egy hálószobába. A fehér környezet tudat alatt nyugtalanságot okoz és még migrént is okozhat. Ha nem tudod átfesteni fehér a falaidat, használj falra akasztható polcokat vagy képeket, hogy színesebbé tedd a szobát.

A szürke árnyalatai nyugodtak és praktikusak, de nem feltétlen előnyösek az alvásnál. A szürkét sokan melankolikus színnek tartják. Kerüld a túl sok szürke felületet a hálószobádban, mert szomorú hangulatot vagy szorongást is okozhat. Persze mint mondtuk ez személyiségfüggő is.

Az élénk, piros tónusok szintén nem segítenek gyorsan elaludni. A piros, rózsaszín, citromsárga és narancssárga energikus színek, amik aktivitásra ösztönöznek. Ezeket a színeket inkább kerüld a hálószobában. Még ha szereted is ezeket az árnyalatokat, ne hagyd, hogy túl sok helyen köszönjenek vissza a szobában.

Neked milyen színű a hálószobád?

Ha már te is sok színt kipróbáltál a hálószobádban, oszd meg velünk melyek váltak be és melyek nem!