Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Rossz lehet a tablet a gyereked alvására

Rossz hatással van a tablet a gyereked alvására?

Tabletről szoktál esti mesét olvasni? Kutatások azt bizonyítják, hogy a tablet kék fénye azt az érzést kelti az agyban, hogy nappal van. Tehát a tabletezés az ágyban vagy lefekvés előtt akadályt jelenthet a kellően mély alvásfázisoknak. Ezen felül a gyerekek kevésbé álmosak, miután tableteztek az ágyban, szóval különösen káros azoknak a gyerekeknek, akik nehezen alszanak el.

Tovább tart elaludni

Az erőteljes kék fény megbolygatja a napi ritmus, és szabályozhatja a gyermekek alvását. Ezért nem célravezető a tablet - használat az ágyban. A gyereknek hosszabb időbe fog telni mire elalszik, emellett az alvási hormon (melatonin) 55%-os csökkenését is eredményezheti.

Kevesebb REM alvás

A gyerekek többet álmodnak, mint a felnőttek, és a tablet - használat hatással van az alvás különböző szintjeire. Ez azt jelenti, hogy a gyerekednek kevesebb REM alvásban lesz része és ennek következtében kevesebbet fog álmodni. Szóval alapvető fontosságú a kevesebb tablet – használat alvásidő előtt. 
  

Ne üljön a gyerek napi két óránál többet a képernyő előtt

Akár tabletet használ a gyerek, akár a tévét nézi vagy az okos telefont nyomkodja lefekvés előtt, fontos, hogy meg legyen határozva egy időkeret. Javasolt, hogy a két évnél fiatalabb gyerekek a lehető legkevesebb időt töltsék a képernyő előtt, míg a két évnél idősebbeknek sem tanácsolt két óránál több.

Ne legyen mobil, tablet és tévé a gyereked szobájában

Azzal, hogy meghatározod a képernyő előtt töltött időt, biztos lehetsz benne, hogy a gyereked nem fogja elektronikus szórakozásra cserélni a személyes kapcsolatokat, fizikai tevékenységeket és kreatív játékokat. A képernyő előtt töltött időt például úgy csökkentheted, hogy eltávolítod a mobilt, tabletet és tévét a gyerek hálószobájából.

Az éjszakai mód használata

Ha mindenképp szükség van a tabletre vagy mobilra lefekvés előtt, használj éjszakai módot, ami barna árnyalataival váltja fel a kék fényt. 

A gyerek – tablet párosítás előnyei

A gyerek – tablet párosítás nem teljesen negatív kombináció.  Számos nagyszerű alkalmazás van a gyerekek számára, ami által hasznos dolgokat tanulhatnak, például a motoros készségek fejlesztése, vagy számolás és helyesírás javítása a koruknak megfelelően.

Jó ötlet utánanézni, hogy a gyereked melyik applikációkat használja a tableten, hogy elfogadható-e a tartalom. Azt is érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e vásárlásra való alkalmazása.

Mit gondolsz?

Mit gondolsz a gyerekek tablet – használatáról és milyen szabályokat alkalmaztok otthon? Oszd meg velünk tapasztalataidat és javaslataidat a hozzászólásoknál.

Tudjon meg többet

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!