Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Ágyban alvó nő

A megfelelő ágy kiválasztása 9 lépésben

Sok időt töltünk el az ágyban, ezért fontos, hogy az ágy és a matrac megfelelő legyen a te igényeidnek. A rossz alvás nem csak az éjszakáidra, de a mindennapjaidra is kihat - a fáradtság és erőtlenség az egész napodat tönkreteheti.

Az optimális ágy és matrac kiválasztásához itt van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni.

 1. Milyen testhelyzetben alszol? Nem csak a hálószobád méretei, de az is fontos, hogy hogyan szeretsz aludni. Ez nagyon fontos annak eldöntésében, hogy milyen kemény legyen a matrac.
   
 2. Milyen fajta ágyat szeretnél? Vannak népszerű típusok, de a választás csak a te ízlésedtől függ. Olvasd el az útmutatónkat, amely segíthet a választásban.
   
 3. A matrac keménysége. Az alvási szokásaid és a testsúlyod is befolyásolja, hogy milyen matrac javasolt a számodra. Ha általában hason fekve alszol, egy kemény matrac lesz a legkényelmesebb. Érdemes észben tartani, hogy a párodnak nem biztos, hogy ugyanolyan matrac kell, mint neked. Próbáld ki az alvástesztünket itt.
   
 4. Ki alszik majd az ágyban? Hány éves vagy? Egyedül élsz, vagy a pároddal? Vannak gyerekeid? Ezek mind fontos kérdések az ágy kiválasztásakor. Idősebbeknek például érdemes magasabb ágyat venni, mert ezekre könnyebb fel- és leszállni.
   
 5. A méret számít. Nagyrészt ízlés kérdése eldönteni, hogy mekkora helyet foglaljon el az ágy a hálószobában. Ha általában nem egyedül alszol, érdemes úgy elhelyezni az ágyat, hogy mindketten kényelmesen be tudjatok bújni, anélkül, hogy át kellene mászni a másikon. A fejtámla viszonlyag magas is lehet, úgyhogy ha lejtős falú szobád van, lehet, hogy nem ez a legjobb választás. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy hagysz-e helyet az ágyban a gyerekeknek vagy háziállatoknak.
   
 6. Matracvédők. A fekvőbetét közvetlenül a tested alatt van egész éjjel, így a megfelelő típus kiválasztása legalább olyan fontos, mint a matrac. A fekvőbetét a matracot is védi az elhasználódástól és minden ágytípuson használható.
   
 7. Alapanyagok. A legtöbb fekvőbetét latexből vagy memóriaszivacsból készül; ezek különbözőképpen viselkednek. A memóriahab alkalmazkodik a testhez és így segít megelőzni az izom- vagy ízületi fájdalmakat. Ha viszont inkább az a fontos, hogy lélegezzen a matracvédőd, akkor a latexet javasoljuk, ami engedi, hogy a test szellőzzön alvás közben.
   
 8. Asztma vagy allergia. Ha szénanáthás, asztmás vagy ekcémás vagy, érdemes allergiabarát matracot vagy fekvőbetétet vásárolni. Ha nem találsz ilyet, egy sima mosható matrac is jó szolgálatot tehet.
   
 9. Pénzügyi keret és strapabíró képesség. Amikor új ágyat veszel, fontos tudni, hogy mennyi ideig szeretnéd használni és mennyit vagy hajlandó rászánni. Egy fekvőbetét segít meghosszabbítani az ágy élettartamát és könnyebb bizonyos időközönként cserélni, mint az egész ágyat.

Még több tippre van szükséged a jobb alváshoz? Olvasd el az ágy-útmutatónkat, amely bemutatja a különböző matracfajtákat és elmagyarázza, miért fontos a matrac a gerincednek. 

 

Tudjon meg többet

Beszerzőnk kedvenc ágyneműi

Beszerzőnk kedvenc ágyneműi

Ágy útmutató

Ágy útmutató

Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató

Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató