Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Ágykeret, matrac, fekvőbetét, paplan, párna, éjjeliszekrény és éjjelilámpa egy hálószobában

Útmutató az ideális matrac kiválasztásához

Új matracra van szükséged, de nem tudod, hogy milyen fajtát válassz? Rugós matrac, habszivacs matrac vagy latex matrac legyen?

A JYSK-nél különféle matractípusok széles választékát kínáljuk, amelyek mindegyike pihentető éjszakai alvást biztosíthat. Mivel azonban mindannyian különbözőek vagyunk, alvási szokásaink és testünk felépítése is különbözik. Mindannyiunknak megvan a saját véleménye arról, hogy egy jó matrac puha, kemény vagy közepes-e.

A megfelelő matrac fontos az alvás minősége szempontjából, ami hatással van az általános egészségedre és jólétedre. Ezért fontos, hogy olyan matracot válassz, amelyik a legjobban megfelel neked és az igényeidnek. Az alábbiakban egy teljes körű matrac útmutatót kínálunk, amely áttekintést nyújt a különböző típusú matracokról.

A matrac típusok áttekintése

A megfelelő matrac kiválasztásához a következőket tekintjük át:

  • Rugós matracok
  • Habszivacs matracok
  • Latex matracok
  • A habszivacs különféle típusai

Mi az a rugós matrac?

A rugós matrac ágyrácson vagy kontinentális ágyon is használható matrac típus. Egyes rugós matracok legnagyobb előnye, hogy megfordíthatók. A matrac rendszeres megfordítása segít megőrizni a matrac rugalmasságát és meghosszabbítja élettartamát.

Mi jellemzi a rugós matracot?

A rugós matrac magját egy vagy több réteg rugó alkotja, amit habszivacs és esetenként kókusz réteg zár körbe.

Ez a kombináció jól tud alkalmazkodni a test formájához, megfelelő kényelmet biztosítva. A rugók közötti levegő jobb szellőzést tesz lehetővé, és jobban elvezeti a test által termelt hőt, ezért egy rugós matrac kevésbé melegszik át, mint egy habszivacs matrac.

A rugók alkotják a rugós matracok magját. A JYSK-nél kétféle rugóból készült matracokat kínálunk: táskarugó vagy bonell rugó.

  • Táskarugó: A táskarugós matracok rugói egymástól függetlenül tudnak mozogni, ami lehetővé teszi, hogy a táskarugós matrac jól alkalmazkodjon a test egyedi formájához. A rugókat alkotó huzalok vastagságának változtatásával különféle komfortzónák hozhatóak létre. A matrac keményebb ott, ahol a huzalok vastagabbak, és puhább, ahol a huzalok vékonyabbak. Ennek az az oka, hogy a vékonyabb huzalok könnyebben összenyomódnak. A komfortzónák összessége kiemelkedő alátámasztást nyújt. Minden egyes táskarugó egy kis szövet táskába van zárva, amely csökkenti a rugó által kibocsátott zajt és a rugó kopásának mértékét, így meghosszabbítja a matrac élettartamát. A táskarugós matrac a test körvonalaihoz jól igazodik, így rendkívül kényelmes alvófelületet biztosít. Az ilyen típusú matrac általában többe kerül, mint egy bonell rugós matrac.
  • Bonell rugók: A bonell rugók össze vannak fűzve, ami miatt együtt mozognak, és így nagyobb felületen nyomódnak össze, amikor valaki a matracra fekszik. Emiatt a bonell rugó nem biztosít annyira jó alátámasztást, mint a táskarugós matrac komfortzónái. A bonell rugók homokóra alakú rugók vastag fémhuzalból. A bonell rugóval ellátott matrac szilárd, kemény felületet, nagy stabilitást és hosszú élettartamot biztosít megfizethető áron.

Tudtad?

Minél több rugó van egy matracban, annál jobb. A minőségi matracokban legalább 300 rugó, vagy még több van négyzetméterenként.

Mi az a habszivacs matrac?

Egy habszivacs matracnak számos felhasználási módja létezik. Használható ágykeretben, a gyerekek emeletes ágyában, emelhető ágyban és vendégágyban is. A habszivacs matrac tehát jó állandó használatra és vendégágyba is.

Mi jellemzi a habszivacs matracot?

Egy habszivacs matrac általában több különféle típusú és sűrűségű habszivacs rétegből áll. Egy poliéter habszivacs vagy hideghab szivacs maggal és memóriahab réteggel rendelkező matrac kényelmes fekvőfelületet biztosít, a memóriahab pedig kiválóan alkalmazkodik a test formájához.

Számos habszivacs matrac két különböző keménységű oldallal rendelkezik, ezért megfordítható, így a saját igényeid szerint, akár felváltva is használhatod őket.

Mi az a latex matrac?

A latex egy természetes anyag, amit a gumifa nedvéből állítanak elő, de manapság már szintetikusan is előállítható. A JYSK-nél vannak latex matracaink, amelyek 100%-ban természetes latexből készülnek, valamint olyan modellek is, amelyek természetes és szintetikus latex kombinációjából állnak.

Akár természetes, akár szintetikus, a latex kiváló légáteresztő képességgel rendelkezik. Ha gyakran van meleged éjszaka, akkor valószínűleg a latex matracokat hűvösebbnek fogod érezni, mint bármely másik típusú matracot.

Mi jellemzi a latex matracot?

A latex kiváló légáteresztő képességgel rendelkezik és jó alátámasztást nyújt a testnek. A memóriahabos matraccal ellentétben a latex matrac nem alkalmazkodik olyan nagy mértékben a testedhez, és nem öleli körül annyira. A latex szilárdabb és tömörebb anyag, ezért keményebb, mint a habszivacs.

Milyen típusú habszivacs matracok elérhetőek?

Annak érdekében, hogy az igényeidnek leginkább megfelelő habszivacs vagy latex matracot válaszd ki, érdemes megismerkedned a különböző típusú habszivacsok egyedi tulajdonságaival.

  • A latex a legmodernebb matracokban fordul elő. Egy jó alátámasztást biztosító, rugalmas anyag, amely lehet természetes vagy szintetikus eredetű is. Mindkét típusú latex kiváló légáteresztő képességgel rendelkezik, ezért jó választás, ha gyakran van meleged alvás közben.
  • A memóriahab egy rendkívül rugalmas, puha anyag, amely kiválóan alkalmazkodik a test egyedi formájához, és az alvási pozícióhoz. Jó alátámasztást biztosít, és segít tehermentesíteni a hátat, nyakat és az ízületeket alvás közben.
  • A hideghab szivacs sűrűbb és rugalmasabb, mint a poliéter habszivacs. A hideghab matrac nagy teherbíró képességgel rendelkezik, jól alátámasztja a testet, valamint hosszú élettartamot biztosít.
  • A poliéter habszivacs, más néven szabványos habszivacs vagy PUR habszivacs széles körben használt anyag. Jó nedvességelvezető képességgel rendelkezik, így jó választás lehet, ha hajlamos vagy éjszaka izzadni.

Ha új matracot szeretnél vásárolni, akkor érdemes a matracválasztásról szóló teljes körű útmutatónkat is elolvasnod.

Tudjon meg többet

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretű matracot

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretű matracot

Ágy útmutató

Ágy útmutató

Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató

Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató