Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Nő és férfi beszélget téli és nyári paplanokról

Küldd nyári vakációra a téli paplanodat

Már több hónapja, hogy utoljára a Lykke famíliánál jártunk Esbjergben; ez idő alatt új házba költöztek, és az időjárás is melegebbre fordult. Ezek a változások az alvásuk minőségére is hatással voltak.

Nem sokan gondolnak rá, hogy a paplant az évszakok változásának megfelelően cseréljék; a Lykke család sem kivétel. "Kislánykoromban a szüleim nyáron mindig lecserélték a paplanomat, de a nyári paplan nem volt igazi paplan. A saját családomban azonban nem tartottam meg a szokást" - meséli Louise, a kétgyermekes édesanya.

Az alvásszakértőnk, Carsten válasza: "Ez egy klasszikus hiba, sokan ugyanazt a paplant használják egész évben. De ha meggondoljuk, a télikabátot és a téli gumit sem használjuk egész évben, szóval miért tennénk ezt a téli paplannal?"

A nyári paplan is valódi paplan, csak kevesebb töltettel, úgyhogy nem olyan meleg, mint a téli. Nyáron a gyerekeknek is könnyebben melege van éjszaka, úgyhogy fontos az egész család paplanát lecserélni nyári paplanra.

A ház szigetelése befolyásolhatja az alvást

Lykke-ék új házba költöztek, ahol jobb a szigetelés, mint az előző otthonukban. Kevesen tudják, hogy a szigetelés komolyan befolyásolhatja az alvás minőségét. "A különbség egyértelmű a hálószobánkban" - mondja Karsten, a gyerekek édesapja. "A ház melegebb, még akkor is, ha nyitott ablak melett alszunk. Igazán meleg napokon csak egy lepedővel szoktam takarózni, de nagyon hiányzik a puha paplan érzése" - folytatja.

"Új, könnyű és hűvös paplanra van szükséged, hogy úgy alhass, mint régen. A téli paplanjaitokat nyári vakációra küldjük" - mondja az alvásszakértő.

Így tároljuk a téli paplant

Ha lecserélted a téli paplant egy új, hűvös nyári paplanra, fontos, hogy megfelelően tárold.

Tárolás előtt jó ötlet enzimmentes öblítővel kimosni a paplant. A legtöbb paplant 60 fokon kell mosni, de mindig nézd meg a címkén lévő utasításokat. A mosás elpusztítja a poratkákat és ha a paplan természetes töltetű, a pehely töltet természetes zsír védőrétege nem sérül, így a pehely megőrzi alakját, és a paplan szinte megújul.

Mosás után fontos, hogy a paplant gépben szárítsd szárítógolyókkal, amíg teljesen száraz nem lesz. Ez beletelhet néhány órába. Amikor a paplan teljesen száraz, abban a paplanzsákban tárold, amelyben volt, amikor megvetted. 

Most már készen állsz rá, hogy nyári vakációra küldd a téli paplanodat.

Tudjon meg többet

Melyik paplant válaszd? Teljes körű útmutató

Melyik paplant válaszd? Teljes körű útmutató

Paplan útmutató

Paplan útmutató

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

A megfelelő paplan és párna hatása az alvásra

Egy súlyozott paplan segíthet a jobb alvásban

Egy súlyozott paplan segíthet a jobb alvásban