Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Kerti bútor egy teraszon melegfényű kerti fényekkel és lámpásokkal este

Körültekintő kerti világítási ötletek

Az elmúlt időszakban egyre fontosabbá váltak otthonunk kertjei és külterei. Legyen szó pavilonról a kerti tó mellett, teljesen berendezett teraszról vagy étkező és kávézó területről, manapság egy szép és hangulatos kert sokak számára elengedhetetlen.

Mint akár otthonunk beltéri világítása, a kültéri fények is központi elemet jelentenek, amelyek nem csak funkcionális, de dekorációs célt is szolgálnak. A kerti hangulatfények lehetővé teszik számunkra, hogy ízléses módon világítsuk be kertünket, teraszunkat vagy más kinti területet este és éjszaka. Ennek hatása főként akkor érezhető, ha lakókörnyékünkön hamar sötétedik, viszont még szívesen időt töltenénk a kertben - vagy csak néznénk a fényeket bentről. A lámpások és gyertyák varázslatos hangulatot teremtenek kertünkben, így azok összepárosítva a funkcionális világítástípusokkal egy egyszerre praktikus és otthonos légkört teremtenek.

Comfortable lounge furniture on patio with string lights, battery lamps, and lanterns with candles and tealights

Nehéz olyan kiegészítőt találni, ami olyan szinten hozzájárulhat a hangulatos kerti estékhez, mint a megfelelő világítás. Az égősorok és gyertyás lámpások nyugodt és melegséget árasztó fénye igazán varázslatossá teheti a kint töltött pillanatokat.

Kerti világítás számodra - de mi van másokkal?

Bár a kerti világítás egy nagyszerű kiegészítő az otthonod számodra, általában másokra is hatással van. A fényszennyezés a lakottabb helyeken egy egyre növekvő probléma, amely ellen nehéz küzdeni. Előfordulhat, hogy a szépen kivilágított teraszod zavarja a szomszédokat, mivel a hálószobájuk pont a fényekre néz. Ez klasszikus példája annak, hogy a jó szándékkal felhelyezett világítás is zavaró lehet mások számára, illetve fényszennyezéssel jár. Ez a helyzet természetesen nem ideális, ezért fontos odafigyelnünk rá, hogy a fény ne legyen hatással másokra körülöttünk. Ez jelentheti a világítás helyének megfontolását, vagy akár azt, hogy még időben, lefekvés előtt lekapcsoljuk a fényeket.

A kerti világítás hatással van az élővilágra

A kerti világítás nem csak az emberekre, de a különféle állatfajokra is hatással van. Könnyű felidéznünk, amikor egy esti séta alkalmával elhaladunk egy utcalámpa alatt, mely alatt tobzódik a sok rovar, akik a lámpa fényét összetévesztik a Holdéval. Az éjszakai állatok számára az erős kerti világítás és fényszennyezés megzavarhatja a bioritmusukat és természetes viselkedésüket.

Ez nem azt jelenti, hogy teljes mértékben el kell felejtenünk a kerti világítást, csak azt, hogy legyünk megfontoltak vele kapcsolatban. Tegyük fel magunknak a hová, mikor és hogyan kérdéseket, hogy ne csak a rezsiszámlánkat, de a szomszédunkat és az élővilágot is megkíméljük.

8 ötlet a megfontolt kerti világítás érdekében

  1. Korlátozd a fényeket arra a területre, amit be szeretnél világítani.
  2. A világítás irányát, amennyiben van rá lehetőség, lefelé irányítsd.
  3. Minimalizáld az erősfényű LED-ek használatát; helyette fontold meg az enyhébb világítás, mint a kisebb szolárlámpák és lámpások használatát.
  4. Csökkentsd a kerti világítás bekapcsolt állapotának időtartamát.
  5. Csökkentsd a kerti világítás fényerejét, amikor lehetséges.
  6. Csatlakoztasd a fényeket időzítőhöz, hogy azok egy beállított ütemterv szerint világítsanak.
  7. Fontold meg mozgásérzékelő fények használatát.
  8. Hozz létre természetes árnyékolókat kerítés, bokrok és fák segítségével - ezzel elzárva vagy tompítva a fényeket azokon a területeken, amelyek hatással lehetnek másokra.

A fentebb található ötletek közül a legegyszerűbben megvalósítható a kevesebb erősfényű LED használata, és amennyiben lehetséges, helyettük enyhébb világítás választása. A kisebb szolárlámpák és kerti lámpások másik előnye, hogy ideálisak az otthonos kültéri hangulat megalkotásához.

Hangulatos légkör teremtése kültéri világítással

Kisebb fények használatával elérheted, hogy a világító berendezésed meleget árasszon amélkül, hogy másokat esetleg zavarna. Ez azt jelenti, hogy a kisebb fénynek köszönhetően jobban megválaszthatod annak elhelyezkedését és irányát, ráadásul a megvilágított területek is rendkívül hangulatosak lesznek. Amennyiben kedved tartja, több különböző fényforrást is használhatsz, például égősorokat és lámpásokat, így egyedi dekorációt létrehozva a kertedben vagy teraszodon.

Szolárlámpák otthonod külterébe

A szolárlámpák és -lámpások rendkívül praktikusak és egyszerűen használhatók. Mivel nincsen szükség kábelekre, lényegében egy könnyen elhelyezhető, szinte karbantartásmentes fényforrásról van szó. A szolárlámpák ideálisak kisebb, hangulatos területek megvilágítására sötétedéskor, illetve dekorációs részek fényesítésére, mint például virágágyások vagy kerti tó.

Kerti lámpások és elemes lámpák

A kerti lámpások és elemes lámpák tökéletesek kültered megvilágítására, amennyiben sok időt szeretsz a kertben vagy a teraszon tölteni. A lámpásokba teamécseseket is helyezhetsz a rusztikusabb és természetesebb fény megalkotásához; az igazi láng ideális hangultvilágításként. Az elemes lámpák pedig rendkívül praktikus megoldás, és mivel kábelre nincsen szükség hozzájuk, szinte bárhová helyezhető a kertben.

Tudjon meg többet

Trambulinok: 7 fontos szempont vásárlás előtt

Trambulinok: 7 fontos szempont vásárlás előtt

Útmutató: Hogyan válaszd ki a tökéletes kerti asztalt

Útmutató: Hogyan válaszd ki a tökéletes kerti asztalt

Alakíts ki egy trambulin parkot a kertben

Alakíts ki egy trambulin parkot a kertben

Élvezd a nyarat egy otthoni tűzrakóval

Élvezd a nyarat egy otthoni tűzrakóval