Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Függönyök a hálószobában

Hogyan tisztítsuk meg függönyeinket és redőnyeinket

A függönyök és redőnyök tisztítása nem olyan nehéz, mint gondolnánk. Azonban, mint minden takarításnál, itt is az a legjobb, ha csírájában semmisítjük meg a problémát.

 

Függönytisztítás

 

Ha van a készfüggönyön karbantartási útmutató, természetesen érdemes követni azt. Nyugodtan használd az ajánlott finom mosást – általában a gyapjú programot alacsony fordulatszámon. Fontos, hogy a vízszint magas legyen, mert így megóvja a függöny szálait. 

Ha nem vagy biztos benne, hogy a függönyeid kibírnak egy mosást, ne keseredj el, hiszen kézzel is tisztíthatod őket. Mindegy, hogy gépben vagy kézzel mosod ki, mindenképp jó ötlet még nedvesen kiakasztani őket egy időre, hogy elkerüld a fölösleges gyűrődéseket szárítás közben. Csavard ki alaposan, vagy centrifugázd ki a függönyöket alacsony sebességgel, majd helyezz egy újságot vagy egy törülközőt a függönyök alá, így ezek megóvják a padlót a nedvességtől. 

Reluxa tisztítás

Legegyszerűbben reluxa tisztító kefével vagy mikroszálas törlőkendővel lehet a reluxát megtisztítani. Zsírfoltos a reluxa? Ha igen, használj nedves törlőkendőt vagy akár egy nedves ruha is megteszi! Tiszta vízzel is tisztítható, amihez, ha szükséges, mosogatószert is adhatunk.

Alapjába véve, nem ajánljuk a reluxa kimosását. Igaz, ez is egy lehetséges opció, de nagyon időigényes. Ha ezt az utat választod, légy nagyon óvatos, hisz az alumínium reluxa könnyen megtörhet az oldalain. Helyezd be finoman egy fürdőkádba vagy a zuhanytálba és meleg vízben, majd kímélő mosószerrel, ecettel és puha kefével mosd meg. A hatékonyság maximális eléréséért tehetsz egy kevés öblítő szert is a vízbe. Mielőtt még visszatennéd a helyére, ne felejtsd el felakasztani a reluxát száradni. 

Szalagfüggöny tisztítás

A szalagfüggönyt mikroszálas törlőkendővel vagy porkefével lehet tisztítani. Ha egy kis baleset adódik és a lécek szennyfoltosak lesznek, akkor se ess pánikba, mivel ezek is egyszerűen eltüntethetőek.  A módszer egyszerű: forgasd bele hideg vízbe a léceket, és hagyd, hogy teljesen kitöltsék a kádat vagy a zuhanytálat. Az ilyen típusú sötétítőt nagyon óvatosan kell mosni, a léceket semmiképp se hajtogasd össze - némely szalagfüggöny maximum 30 fokban áztatható! A termékhez kapcsolódó utasításokat persze itt se felejtsd el. 
 

Redőny és rolós függöny tisztítás

A redőnyök tisztításában segítségedre szolgálhat akár egy egyszerű mikroszálas vagy nedves ruha. A rolós függönyök ritkán koszolódnak, mivel vagy fel vannak tekerve, vagy teljesen függőlegesen le vannak engedve. Emiatt a tisztításuk is sokkal egyszerűbb az eddigieknél: csupán töröld le törlőkendővel, használhatsz nedves ruhát és mosogatószert, vagy akár a porszívót is bevetheted.  

 

   

Tudjon meg többet

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

A beszerző kedvenc lakástextilei

A beszerző kedvenc lakástextilei

Nordic Mood: Teremts meghitt hangulatot az étkezőasztal körül

Nordic Mood: Teremts meghitt hangulatot az étkezőasztal körül