Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Nappali asztallal és székkel

Hogyan álljuk útját a huzatnak?

Védekezzünk a huzat ellen, nagyobb beruházás nélkül!
 

Sokan érzékenyek vagyunk a huzatra, a nem megfelelő nyílászárók az ablakréseken beáramló hideg levegő sok háztartásban problémát okoznak, zavarja a komfortérzetünket, egészségi állapotunkra is rossz hatással lehet. Ahelyett, hogy lecserélnéd az ablakaid, vagy télikabátban kéne járkálnod a lakásban, felsorolunk néhány tippet, ami segít megakadályozni, hogy a hideg bejusson az otthonodba. A meleg is bent marad, és a fűtés számlád is csökkeni fog. 

Zárd rendesen az ablakot

Alapvető dolognak tűnik, de ezért is kezdjük ezzel. Egy nem megfelelően zárt ablak vagy ajtó az elsődleges hibaforrás. Ellenőrizd mindig, hogy teljesen bebyomtad-e az ablakot és a zár is teljesen elfordult.
 

Óvatosan a szellőzőnyílásokkal

Hűvös, csípős időben tanácsos bezárni a szellőzőnyílásokat, hogy ne adjunk utat a hideg levegőnek a házba. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szellőzőnyílások elengedhetetlenek a megfelelő beltéri hőmérséklet eléréséhez és a helyiség oxigén utánpótlás biztosításához, így meg kell találni az egyensúlyt a használatukat illetően. 

Vastag függöny, praktikus redőny

Egyszerű, de nagyszerű megoldás lehet huzat ellen a függönyök behúzása és a rolók leengedése minden este lefekvés előtt. Ezzel, a napi rutinba könnyen beépíthető lépéssel, kettős eredményt érhetünk el: egyrészt útját álljuk a huzatnak, másrészt kevesebb meleg „szökik” ki a lakásból. Reggelente viszont érdemes széthúzni a függönyöket és felhúzni a rolókat. A sötét téli napokon fontos, hogy minden fényforrást kihasználjunk és elegendő napfényhez jussunk.

Puha, meleg szőnyegek

Egy másik egyszerű trükk lehet, hogy szőnyegeket helyezünk az ajtók és erkélyek elé, hogy megakadályozzuk a hideg bejutását a nyílászárók alatti részeken. Bár nem annyira elterjedt, de ha padlófűtés van a lakásban a szőnyegek megakadályozhatják annak hatékonyságát.

Sajnos a szőnyegek közel sem olyan hatékonyak, mint a tömítő szalagok, de ha ki akarod kerülni a tömítő szalagok megújítását, átmenetileg a szőnyeg is segítenek.  

Ne tegyünk bútorokat a radiátorok elé

Ha bent akarod tartani a meleget a házban, nem szabad a radiátor elé függönyöket vagy bútorokat tenni, mert ezek meggátolják a meleg áramlását.

Tipp: Minimum 15-20 centiméter helyet kell hagyni a radiátor előtt annak érdekében hogy a meleg levegő megfelelően tudjon terjedni a házban.

Hogyan ellenőrizzük az ablakok szigetelését?

Nagyon könnyű az ablakok szigetelésének minőségét ellenőrizni. Egyszerűen csak nyisd ki az ablakot, helyezz egy papírlapot az ablakkeret és a szárny közé, aztán csukd be. Ha nehéz kihúzni a papírcsíkot vagy elszakad, vagy csak az ablak kinyitásával tudod kiszedni, akkor az ablak kitűnően zár. Amennyiben a papírcsík könnyen kihúzható, használd korábban felsorolt praktikákat vagy hosszú távon fontold meg a nyílászárók cseréjét. 

Tudjon meg többet

Nyugalmat árasztó, elegáns skandináv dekoráció

Nyugalmat árasztó, elegáns skandináv dekoráció

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

A beszerző kedvenc lakástextilei

A beszerző kedvenc lakástextilei