Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Fa kerti bútorok karbantartása

Fa kerti bútorok karbantartása

Ne hagyd, hogy kerti bútorod elszíneződjön és megcsúnyuljon. A fa kerti bútorokat ápolni kell, hogy megőrizzék eredeti állapotukat. Helytelen vagy semmilyen karbantartás esetén megrepedezhet és kiszáradhat.

Olajos kezelés használat előtt

Mindig jó ötlet, ha a kicsomagolás és összeszerelés után olajjal kezeled a fa kerti bútorod. Bár eredetileg is kapott olajos kezelést a fa, de az óta már eltelhetett hosszabb idő, így ajánlott újra megtenni.

Fa kerti bútorok karbantartása

Alapos tisztítás

Fontos, hogy mindig alaposan megtisztítsuk a bútort, mielőtt lekenjük olajjal. Kövessük a csomagoláson lévő utasításokat.

Rendszeres olajos kezelés 

A keményfa bútornak teljesen száraznak kell lennie, mielőtt olajjal kezelnénk. Használjunk kifejezetten keményfához ajánlott olajat. Egy szezon alatt 2-3 olajos kezelés javasolt, és még egy mielőtt eltennénk a bútort télére.

A tikfa bútorok nem igényelnek külön olajos kezelést, mert a tik alapvetően magas olajtartalmú fa. Idővel a tikfa bútorokon, természetes módon megjelenik egy fehéres elszíneződés, amit tik olajjal el lehet távolítani. Az olajos kezelés után viszont ugyanúgy rendszeresen kell kezelni, mint más keményfa bútort.

Fa kerti bútorok karbantartása

Penész és gomba

Még ha rendszeresen kezeled is fából készült bútorodat, a penész vagy gomba még akkor is megjelenhet rajta. Az érintett terület elsötétedik, akár egész feketévé is válhat.

Általában az alábbiak segítenek megoldani a problémát:

  • Mosd le a bútort fatisztító folyadékkal. Kövesd a csomagoláson lévő előírásokat. Ismételd meg többször, ha szükséges.
  • Ha a fatisztítós átmosás után is sötét marad a bútor, akkor készíthetsz egy erős klóros oldatot. Ezzel mosd le a bútort, majd öblítsd le vízzel.
  • Ha ez sem segít, akkor sajnos csak a magasnyomású tisztító vagy a smirgli segíthet. Tisztítsd meg jól a felületet és az adott fa típushoz ajánlott olajjal kend le.

Olajjal kezeljük fa kerti bútorainkat

Penész

A penész egy ártalmatlan típusú gomba, amely száraz fehér porként jelenik meg – általában a bútor vastagabb részein. Penész könnyedén kialakulhat az Európába történő szállítás közben, a nagy hőmérsékletingadozás és pára következtében.

Töröld le a penészt egy ruhával vagy kefével. Más kezelést általában nem igényel, de az olajos kezelés mindig jó ötlet.

Újrahúzás

A fa egy természetes anyag és ezért a fa kerti bútorok reagálnak az időjárás változásra. Előfordulhatnak repedések és egyenlőtlenségek, amelyeket a fa feszültsége okoz. Ezért fontos, hogy időnként újra meghúzza a csavarokat a bútorokon.

Keményfa kerti bútorok

Téli tárolás

Bútorod tovább tart majd, ha télen megfelelően tárolod. Például nem jó száraz meleg helyen tárolni, mert könnyen kiszáradhat. Ehelyett jobb, ha az autóbeállóban vagy garázsban tárolod, ahol megfelelően szellőzik, de védve van a hótól és esőtől. Nem ajánljuk, hogy a fa kerti bútort valamilyen műanyaggal takard le, mert ettől gombásodhat vagy meg is rohadhat a fa.

Tudjon meg többet

Trambulinok: 7 fontos szempont vásárlás előtt

Trambulinok: 7 fontos szempont vásárlás előtt

Útmutató: Hogyan válaszd ki a tökéletes kerti asztalt

Útmutató: Hogyan válaszd ki a tökéletes kerti asztalt

Alakíts ki egy trambulin parkot a kertben

Alakíts ki egy trambulin parkot a kertben

Élvezd a nyarat egy otthoni tűzrakóval

Élvezd a nyarat egy otthoni tűzrakóval