Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Karácsonyi díszek

Európai karácsonyi hagyományok

Dátum:

Kategória: Inspiráció, Karácsony

Címkék: Karácsony, inspiráció

Európában szép számmal találunk különböző karácsonyi hagyományokat. Ha szereted a karácsony hangulatát, de megtapasztalnád hogyan ünnepelnek más országokban, akkor egy hosszú hétvégét mindenképp érdemes szervezni akár egy skandináv országba. Összegyűjtöttük pár európai ország érdekes hagyományait.
 

A holland gyerekek már december 5-én ajándékot kapnak

A legtöbb gyerek számára a december csúcspontja amikor végre kibonthatják ajándékaikat. Ebből a szempontból a holland gyerekek a legszerencsésebbek. Ők ugyanis már december 5-én megkapják ajándékaikat. Náluk úgy hívják, hogy “Sinterklaas” - nálunk hasonló a Mikulás. Sinterklaas egy nagy piros könyvben tartja számon, hogy jók vagy rosszak voltak a gyerekek.
 

Svédországban nagy becsben tartják a karácsonyi hagyományokat

A Yule kecskét szalmából készítik és az egyik legősibb karácsonyi hagyomány. A svédek ki is tartanak régi hagyományuk mellett, és Gävle városában 1966 óta minden évben egy 13 méter magas, 7 méter hosszú és közel 3 tonnás Yule kecskét építenek fel a főtéren. A Yule kecske 25 alkalommal égett le 1966 óta. Már egyfajta sporttá vált a kecske felgyújtása.
 

Norvégiában elrejtik a seprűket

Norvégiában egy régi babonára épülő karácsonyi szokást tartanak. Szenteste elrejtik seprűiket mielőtt lefeküdnének aludni. Ennek alapja az a hiedelem, hogy a gonosz szellemek és boszorkányok szenteste visszatérnek közénk. De ha elrejted a seprűidet, úgy nagyobb eséllyel tudod távol tartani a gonosz lényeket.
 

Ukrajnában pókhálóval díszítik a karácsonyfát

Nyugodjunk meg, nem valódi hanem mű pókhálóval és pókokkal díszitik a fát. Nem kevésbé furcsa így sem. Egy régi népmese a szokás alapja, ami szerint a pókok megmentik egy szegény család karácsonyát, azzal hogy hálójukkal feldíszítik fenyőfájukat.

Pókok és pókhálók nincsenek a választékunkban, de rengeteg szép karácsonyfadíszt és égősort találsz.

Egy másik szokás Ukrajnában, hogy a legkisebb gyereknek meg kell keresnie egy csillagot az égen. Amíg a kicsi a csillagra "vadászik" addig a családtagok beteszik a fa alá az ajándékokat. Így mire megtalálta a gyerek a csillagot, mindenki kibonthatja az ajándékát. Lengyelországban is népszerű ez a szokás.
 

A cseh nők megjósolják a jövőt

Csehországban különösen izgalmas a szenteste a hajadon nők számára. A hagyomány szerint háttal kell állniuk a bejárati ajtónak és átdobni a cipőjüket a válluk fölött. Ha a cipő orra az ajtó felé mutat, az annak a jele, hogy a következő karácsony előtt rájuk talál életük szerelme. 
 

Finnországban nincs karácsony szauna nélkül

Finnországban a szaunázás az ősi karácsonyi hagyományok része, miszerint a szauna szent hely. A finn hiedelem szerint karácsonykor egy manó rejtőzik a szaunában, aki a család védelmezője. Ezért a családok Finnországban sok időt töltenek a szaunában a karácsonyi vacsora előtt.
A finnek arról is meg vannak győződve, hogy Télapó nem Grönlandon vagy az Északi-sarkon él, hanem Finnországban. Mellesleg a dánok mindig is így gondolták.

A dán karácsonyi hagyományokról itt olvashatsz bővebben.

Fenyőág karácsonyi díszekkel