Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Hogyan tartsd tisztán a matracod

Hogyan tartsd tisztán a matracod

Elsajátítottad már a matracod tisztántartásának technikáját? Ha nem, akkor hasznosnak találhatod ezt az útmutatót, ami ad neked pár tippet ehhez. Ismerd meg, hogyan hosszabbíthatod meg a matracod élettartamát, milyen gyakran kell tisztítanod a matracod és hogyan távolíts el foltokat, nedvességet és szagokat különböző praktikák alkalmazásával.

Miért kell kitisztítani a matracod?

A matracod olyan, mint egy mágnes, ami gyűjti a szennyeződéseket és a port. Minden éjjel 2-10 dl közötti
izzadságot termelünk alvás közben. A nedvesség átáztatja a matracunkat és az ágyneműt. Egy év alatt ez több litert jelent, amit a matracnak be kell szívnia és ez nyomokat is hagy. A nedvesség csúnya foltokat tud okozni, vonzza a penészt és a visszataszító poratkákat, ami allergiához vezethet és árthat az alvásodnak. A másik érv amellett, hogy tisztán tartsd a matracod, az, hogy ezzel meghosszabbítod a matracod élettartamát.

6 tipp a matracod tisztításához

A matracod tisztán tartása fárasztónak tűnhet. Sajnos nem lehet csak úgy 60 °C -on kimosni, de szerencsére más megoldások is léteznek. Egy porszívóval, egy kevés tisztítószerrel és a következő tippekkel sok mindent elérhetsz.

1. Szellőztesd és forgasd a matracod

A friss levegő az egyik legjobb megoldás a nedvesség és a poratkák ellen. A szellőztetést legjobb, ha mindennap elvégzed: reggel, délután és lefekvés előtt. A havonta 2-3 alkalommal való forgatással csökkentheted a matracodra nehezedő terhelést azokon a helyeken, ahol a tested leginkább ránehezedik. Ezzel egyenletesen használódik a matrac és nem képződnek gödrök. Forgasd meg az egész matracot, ha tudod.

2. Várj a beágyazással

Ne aggódj a beágyazás halogatása miatt, ugyanis ezzel időt adsz a matracnak, hogy megszáradjon az éjjel rákerült nedvességtől. Egy ágytakaró díszíti az ágyad és megvédi a paplanokat és párnákat a portól, de felkelés után várni kell vele pár órát, mielőtt leterítjük, mert az ágytakaró bent tarthatja a nedvességet a matracban.

3. Használj porszívót és szőnyegporolót

  A porszívó hatásos a matrac tisztításánál, ugyanis eltávolítja a poratkákat. Próbáld meg hetente porszívózni a matracodat, de legalábbis ágyneműcsere idején. Használd a puhább, kefés porszívófejet, ez segít megvédeni a szövetet. Ha van lehetőséged kivinni a szabadba a matracod, használhatsz szőnyegporolót is, amivel kiverheted a port és a piszkot. Állítsd a matracodat az oldalára, hogy a kosz könnyen leperegjen róla! Ne felejtsd el megtisztítani az ágykeretet és az ágyvégeket, mielőtt visszahelyeznéd a matracot!

4. Védd meg matracodat egy fekvőbetéttel

A fekvőbetét megvédi a matracodat a foltoktól és nedvességtől. Az izzadság árthat a matrac steppelésének, de egy fekvőbetét elszívhatja az izzadságot, így az nem jut el a matrachoz. Némelyik matracnak mosható huzata van, de a soknak nem. A fekvőbetét vékonyabb és mosógépben mosható, szárítógépben szárítható.

5. Különleges tisztítószerek a foltok eltávolítására

A tipikus eltávolítandó foltokat olyan folyadékok okozzák, mint a vizelet, a sárgásbarna izzadság, hányás és vér. Ezek gyakran kellemetlen szaggal járnak. Az ecet, a 10%-os citromsav vagy a 10%-os oxálsav (sóskasav) megfelelőek a matracon található makacs foltok eltávolítására. Önts fél liter forró vízhez fél liter ecetet, 10%-os citromsav oldatot vagy 1 dl 10%-os oxálsavat. Fontos, hogy ügyelj a szellőztetésre a tisztítószerek összekeverésekor, és hogy a víz már a vödörben legyen, mielőtt hozzáadnád a savat.

Tisztítsd meg a matracot úgy, hogy a foltokat finoman dörzsölöd egy nedves ruhával vagy szivaccsal. A matracot ne áztasd át! Hagyd száradni körülbelül 10-15 percig, majd egy hideg vízzel átitatott ronggyal mosd ki a savas oldatot a matracból. Hagyd száradni 6 óráig vagy akár tovább is, hogy biztosan megszáradjon, mielőtt ágyneműt húznál rá. Lehetséges, hogy az egész folyamatot többször is meg kell ismételni, hogy a foltok ténylegesen eltűnjenek. Ne felejts el gumikesztyűt használni, hogy a bőröd ne érintkezzen a savakkal! A tisztítószerek kifehéríthetik a textíliákat, ezért légy óvatos. Mindig kövesd a feltűntetett felhasználási útmutatókat a vegyszerek üvegén és a matrac gyártójának előírásait!               

 

6. Fertőtlenítsd a matracot gőzzel

Egy gőzölő/gőztisztító is hasznos eszköz a matrac tisztításakor. A gőz 100-110 °C meleg, ez fertőtleníti és megöli a baktériumokat. A gőz segítségével a kellemetlen szagoktól is meg lehet szabadulni. Egy gőzölő/gőztisztító a háznál akkor is jól jön, ha a kanapéról vagy az autóülésekről szeretnénk foltot eltüntetni. Mielőtt gőzzel tisztítanád meg a matracod, porszívózd le és távolíts el minden szennyeződést! Kövesd a gőztiszító használati utasítását és vigyázz, hogy ne égesd meg magad a gőzzel! A matracot tisztítás után hagyd teljesen megszáradni.

Tudjon meg többet

Ágy útmutató

Ágy útmutató

Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató

Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató

Próbáljon ki egy GOLD matracot – 100 napig alhat rajta!

Próbáljon ki egy GOLD matracot – 100 napig alhat rajta!