Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres

Szuper Napok | Akár 60% kedvezmény

Hogyan tartsd tisztán a matracod

Hogyan tartsd tisztán a matracod

Elsajátítottad már a matracod tisztántartásának technikáját? Ha nem, akkor hasznosnak találhatod ezt az útmutatót, ami ad neked pár tippet ehhez. Ismerd meg, hogyan hosszabbíthatod meg a matracod élettartamát, milyen gyakran kell tisztítanod a matracod és hogyan távolíts el foltokat, nedvességet és szagokat különböző praktikák alkalmazásával.

Miért kell kitisztítani a matracod?

A matracod olyan, mint egy mágnes, ami gyűjti a szennyeződéseket és a port. Minden éjjel 2-10 dl közötti
izzadságot termelünk alvás közben. A nedvesség átáztatja a matracunkat és az ágyneműt. Egy év alatt ez több litert jelent, amit a matracnak be kell szívnia és ez nyomokat is hagy. A nedvesség csúnya foltokat tud okozni, vonzza a penészt és a visszataszító poratkákat, ami allergiához vezethet és árthat az alvásodnak. A másik érv amellett, hogy tisztán tartsd a matracod, az, hogy ezzel meghosszabbítod a matracod élettartamát.

6 tipp a matracod tisztításához

A matracod tisztán tartása fárasztónak tűnhet. Sajnos nem lehet csak úgy 60 °C -on kimosni, de szerencsére más megoldások is léteznek. Egy porszívóval, egy kevés tisztítószerrel és a következő tippekkel sok mindent elérhetsz.

1. Szellőztesd és forgasd a matracod

A friss levegő az egyik legjobb megoldás a nedvesség és a poratkák ellen. A szellőztetést legjobb, ha mindennap elvégzed: reggel, délután és lefekvés előtt. A havonta 2-3 alkalommal való forgatással csökkentheted a matracodra nehezedő terhelést azokon a helyeken, ahol a tested leginkább ránehezedik. Ezzel egyenletesen használódik a matrac és nem képződnek gödrök. Forgasd meg az egész matracot, ha tudod.

2. Várj a beágyazással

Ne aggódj a beágyazás halogatása miatt, ugyanis ezzel időt adsz a matracnak, hogy megszáradjon az éjjel rákerült nedvességtől. Egy ágytakaró díszíti az ágyad és megvédi a paplanokat és párnákat a portól, de felkelés után várni kell vele pár órát, mielőtt leterítjük, mert az ágytakaró bent tarthatja a nedvességet a matracban.

3. Használj porszívót és szőnyegporolót

  A porszívó hatásos a matrac tisztításánál, ugyanis eltávolítja a poratkákat. Próbáld meg hetente porszívózni a matracodat, de legalábbis ágyneműcsere idején. Használd a puhább, kefés porszívófejet, ez segít megvédeni a szövetet. Ha van lehetőséged kivinni a szabadba a matracod, használhatsz szőnyegporolót is, amivel kiverheted a port és a piszkot. Állítsd a matracodat az oldalára, hogy a kosz könnyen leperegjen róla! Ne felejtsd el megtisztítani az ágykeretet és az ágyvégeket, mielőtt visszahelyeznéd a matracot!

4. Védd meg matracodat egy fekvőbetéttel

A fekvőbetét megvédi a matracodat a foltoktól és nedvességtől. Az izzadság árthat a matrac steppelésének, de egy fekvőbetét elszívhatja az izzadságot, így az nem jut el a matrachoz. Némelyik matracnak mosható huzata van, de a soknak nem. A fekvőbetét vékonyabb és mosógépben mosható, szárítógépben szárítható.

5. Különleges tisztítószerek a foltok eltávolítására

A tipikus eltávolítandó foltokat olyan folyadékok okozzák, mint a vizelet, a sárgásbarna izzadság, hányás és vér. Ezek gyakran kellemetlen szaggal járnak. Az ecet, a 10%-os citromsav vagy a 10%-os oxálsav (sóskasav) megfelelőek a matracon található makacs foltok eltávolítására. Önts fél liter forró vízhez fél liter ecetet, 10%-os citromsav oldatot vagy 1 dl 10%-os oxálsavat. Fontos, hogy ügyelj a szellőztetésre a tisztítószerek összekeverésekor, és hogy a víz már a vödörben legyen, mielőtt hozzáadnád a savat.

Tisztítsd meg a matracot úgy, hogy a foltokat finoman dörzsölöd egy nedves ruhával vagy szivaccsal. A matracot ne áztasd át! Hagyd száradni körülbelül 10-15 percig, majd egy hideg vízzel átitatott ronggyal mosd ki a savas oldatot a matracból. Hagyd száradni 6 óráig vagy akár tovább is, hogy biztosan megszáradjon, mielőtt ágyneműt húznál rá. Lehetséges, hogy az egész folyamatot többször is meg kell ismételni, hogy a foltok ténylegesen eltűnjenek. Ne felejts el gumikesztyűt használni, hogy a bőröd ne érintkezzen a savakkal! A tisztítószerek kifehéríthetik a textíliákat, ezért légy óvatos. Mindig kövesd a feltűntetett felhasználási útmutatókat a vegyszerek üvegén és a matrac gyártójának előírásait!               

 

6. Fertőtlenítsd a matracot gőzzel

Egy gőzölő/gőztisztító is hasznos eszköz a matrac tisztításakor. A gőz 100-110 °C meleg, ez fertőtleníti és megöli a baktériumokat. A gőz segítségével a kellemetlen szagoktól is meg lehet szabadulni. Egy gőzölő/gőztisztító a háznál akkor is jól jön, ha a kanapéról vagy az autóülésekről szeretnénk foltot eltüntetni. Mielőtt gőzzel tisztítanád meg a matracod, porszívózd le és távolíts el minden szennyeződést! Kövesd a gőztiszító használati utasítását és vigyázz, hogy ne égesd meg magad a gőzzel! A matracot tisztítás után hagyd teljesen megszáradni.

Tudjon meg többet

Ágy útmutató

Milyen fekvőbetétet válassz? Teljes körű útmutató

Milyen matracot válassz? Teljes körű útmutató

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot