Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Vörösbor kiömlik a fehér szőnyegre

Az a bizonyos vörösboros folt

Szilveszter este van (vagy csak egy sima szombat este) és nagyban folyik a baráti összejövetel (vagy a pároddal kettesben kibontotok egy üveg vörösbort nyolc után). Minden tökéletesen halad, viszont hirtelen valaki (kettőtök közül) kiborít egy poharat... teli vörösborral... pont a hófehér (vagy valamilyen más világos színű) szőnyegre. Innentől kezdve már nincs is kedved az estéhez, hiszen folyton azon aggódsz, hogy hogyan fog kijönni a folt, melyik tisztítóba vidd majd el. De ennek nem kell így lennie! A hasonló helyzetekre szedtük össze neked az alábbi tippeket, így nem kell tönkremennie sem az estédnek sem pedig a szőnyegednek. 
 

A foleltávolítás főbb lépései

Nagyon fontos az időztés: minél hamarabb reagálsz a problémára, annál nagyobb az esély a győzelemre. Szörnyen makacsak a vörösboros foltok, viszont ha idejében elkezded a tisztítást, sokkal könnyebben eltávolíthatóak. Először ragadj meg néhány papír törlőkendőt vagy egy konyharuhát, és óvatosan nyomkodd meg a foltot. Így a bor nagy része felszívódik (Figyelem: a törlőkendővel felszívott bort már nem ajánlott pohárba csavarni és meginni, akkor sem, ha nagyon drága volt), és a későbbiekben sokkal kevesebbet kell majd bajlódni a tisztítással. Utána pedig önts rá egy kevés hideg vizet és tegyél rá újra papír törlőkendőt. Ezt a folyamatot ismételd meg még kétszer-háromszor.

Következő lépésként pedig az alábbi módszerek valamelyikét ajánljuk neked. Először viszont mindenképp próbáld ki a szőnyeg szélén egy kisebb felületen, hogy időben észrevedd, ha esetleg tönkretenné a szőnyeged anyagát! 
 

A só jótékony hatása

1. Szórj sót a még nedves foltra
A só lassan - de biztosan - fel fogja szívni a nedvességet. Amikor már a folt száraz, önts rá vizet, majd újra adj hozzá sót.  
2. Várj türelmesen 
Ha jó úton haladsz, akkor a só egyre rózsaszínesebbé fog változni, mivel felszívja a vörösbort. Ezt a folyamatot hagyd órákon, vagy akár egy teljes éjszakán át kibontakozni. 
3. Távolíts el minél több sót és porszívózz egyet 
A folt ennek köszönhetően valószínűleg teljesen eltűnik.

Folteltávolítás

A Szódabikarbóna is segít

1. Szódabikarbóna előkészítése
Keverd össze az egy adagnyi szódabikarbónát háromszor annyi vízzel, és öntsd rá a foltra.
2. Ügyelj arra, hogy a folt teljes egészét befedje a keverék
3. Fedd le egy tiszta konyharuhával és hagyd állni éjszakára 
A megfelelő nyomás biztosítása érdekében tegyél rá a konyharuhára egy nehéz tárgyat. Ennek köszönhetően a szódabikarbóna erőteljesebben belesüpped a foltba, így könnyebben távolítja el azt. 
4. Amikor megszárad, porszívózd fel
Így a folt nagymértékben vagy akár teljesen eltűnik a szőnyegedből. 

Az ecet is lehet egy jó megoldás

Az eddigiekben említett só és szódabikarbóna is lúgos, az ecet viszont savas. Tehát ha egyik módszer sem működött eddig, most jön csak a varázslat:
1. Vegyíts össze vizet, fehér ecetet és mosogatószert
Az arányok legyenek a következők: két pohár meleg víz, egy teáskanálnyi ecet és egy evőkanálnyi mosogatószer. 
2. Áztass be egy szivacsot, majd sikálj
Ennek a folyadéknak a hatására a szőnyegszálak fellazulnak, így a folt is könnyebben eltávolíthatóvá válik. Hagyd, hogy megszáradjon majd öblítsd le mégegyszer. Pár alkalom után hagyd végleg szárazon. 
3. Nedvesítsd be a teljes foltot kevés hideg vízzel 
Válaszd amelyiket szeretnéd: egyenesen rá is önthetsz egy kevés vizet a foltra vagy egy vízbe áztatott konyharuhát is segítségül hívhatsz, így csöpögtethetsz. Várj pár percet, majd áztasd fel a vizet törlőkendővel. 
4. Addig folytasd az első lépéstől, amíg el nem tűnik a folt

Látod még a foltot? Reméljük már nem! 

Tudjon meg többet

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

A beszerző kedvenc lakástextilei

A beszerző kedvenc lakástextilei

Nordic Mood: Teremts meghitt hangulatot az étkezőasztal körül

Nordic Mood: Teremts meghitt hangulatot az étkezőasztal körül

Hol szárítsunk ruhát télen?

Hol szárítsunk ruhát télen?