Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Európa éjszaka és alvó nő

A legtöbbet alvó európai országok

Európaiakként számos tényezőben hasonlítunk. Viszont az alvási szokásainkat is ide sorolhatjuk? A JYSK nagy volumenű alvási kérdőíve segít abban, hogy erre fény derüljön.
 

A cél a 8 óra alvás

A válaszadók teljes mértékben egyetértettek azzal, hogy az alvásuk minősége elengedhetetlen a teljes, gördülékeny élethez és hogy az 8 óra alvás az optimális. Ehhez képest a gyakorlatban a megkérdezettek átlagosan 6-7 órát alszanak hét közben (62%). Ukrajna ebből a szempontból a legjobban teljesít, mégis itt is a válaszadók csupán negyede alszik 8 vagy több órát. Országokszerte az átlag a 20%.

A skála másik végén a svédek sorakoznak: 10-ből 1 ember alszik 4 vagy még kevesebb órát átlagban. Görögországban például a meleg okozhatja azt, hogy minden 5. ember alszik csupán 5 órát éjszaka. 
A hétvégén már egy kicsit változik a helyzet, mivel mindannyian próbáljuk bepótolni az elmaradott órákat. Különösen Norvégiában, ahol az emberek hajlamosak hétvégén 11-12 órát is aludni. 
 

Elalvás könnyedén - vagy éppen küszködve

Ha már Norvégiánál tartunk: 10 emberből minden 4. megkérdezettnek kifejezetten nehézségére esik az elalvás. Így elkezd gondolkozni az ember: vajon mennyi időt töltenek a norvégok az ágyban? Folytonos mozgolódás hétközben, hétvégén viszont úgy alszanak min a bunda.

Átlagban a válaszadók 25%-a küszködik az elalvással. Csehországban viszont a megkérdezettek több mint fele (52%) probléma nélkül el tud aludni.

Nem csak Európában de az egész világon az emberek általában már nem könyvet olvasnak lefekvés előtt, hanem a telefonjuk vagy laptopjuk képernyőit bújják. A válaszadók 39%-a mindig használ elektronikus eszközt lefekvés előtt, legyen szó telefonról, laptopról vagy tv-ről. Románia áll a skála élén, a kérdőívhez hozzájárulók fele elektronikai eszközt használ, míg a dán résztvevők 20%-a sosem nyúlnak ezekhez lefekvés előtt. 


Person with tablet in bed

 

Éjszaka Európában

Te egyedül szoktál aludni, vagy inkább pároddal, gyerekeiddel? Ha szereted befoglalni az egész ágyat, ezzel nem vagy egyedül: kérdőívünkből kiderül, hogy általában a válaszadók harmada mindig így tesz. Romániában minden 4. résztvevő a gyerekével alszik egész héten. 

A közép-, kelet- és dél-európai lakosok nyugodtabban alszanak a nyugat-európaiaknál. A válaszadók 28%-a egyáltalán nem kel fel éjszaka, viszont a dánok, svédek, norvégok, finnek, brittek és hollandok megközelítőleg 18%-a alszik zavartalanul. 

Tehát mi a leggyakoribb oka a rossz alvásnak? A szülők legnagyobb meglepetésére nem a gyerekek - még csak Romániában sem - hanem az, hogy mosdóba kell kimennünk. A második leggyakoribb ok a szoba hőmérséklete. 

Family sleeping in bed
 

Pózok és személyiségek

A magzatpóz a leggyakoribb majd rögtön azt követi a hasonfekvés, viszont megfigyelhetőek eltérések országok között. Romániában, Szlovéniában és Ukrajnában az első és a második helyezet megfordul: az emberek inkább a hasonfekvést preferálják.

Different sleeping positions

 

Kikelni az ágyból nagyon nehéz lehet

Összefügghet a heti álmatlansággal az, hogy a megkérdezettek nagy része "nehéznek" vagy "nagyon nehéznek" találja a reggeli felkelést. Egyik megkérdezett ország sem kel annyira frissen, mint az ukránok: 46%-uk "könnyűnek" vagy "nagyon könnyűnek" találja a felkelést. Az átlag a 29% európaszerte. A lengyeleknek viszont nincsen ennyire egyszerű dolguk: több mint 50%-uk "nehéznek" vagy "nagyon nehéznek" érzi a reggeli felkeléseket.

Vajon ez összefügg a felkelés utáni hangulattal? Dániában nagy az esély arra, hogy reggelente mosolygó arcokat látsz a metrókon és a buszokon, mivel minden 3. dán résztvevő boldogan kel fel reggel, kérdőívünk alapján, sőt 6,2%-uk "nagyon boldogan" kel fel. Ha már egy kicsit északra megyünk, a számok változnak: Finnországban minden 3. ember "nyűgösen" vagy "nagyon nyűgösen" kel fel. Ugyanez a minta látható Közép-Európában is. Ukrajnában 10 emberből 4 kel fel "boldogan" vagy "nagyon boldogan", míg hazánkban 10-ből 3 ember kel fel "nyűgösen" vagy "nagyon nyűgösen".
 

A szieszta kinek segít? 

Görögországban az emberek erősen ragaszkodnak a délutáni szundításhoz, mivel minden 4. ember sziesztázik átlagosan a hét minden napján. Ha a többi résztvevő országot is figyelembe vesszük, ez az arány 10%-ra csökken. Talán a norvégoknak itt az ideje egy kis példát venni a görögöktől: 3 emberből 2 "mindig" vagy "általában" fáradtnak érzi magát napközben, de a résztvevők csak 10%-a pihen le délután. A másik vég a szlovákok: mindössze 18%-uk "soha" vagy "ritkán" érzi magát álmosnak napközben.
 

A kérdőívről 

A felmérés minden JYSK országban megtörtént: Belgium, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Finnország, Görögország, Magyarország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Ukrajna és az Egyesült Királyságok. Megközelítőleg 35 000 embert sikerült elérni 19 orszából. 

 

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?