Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Két lány alszik a szürke ágyon

Tudod miért fontos az alvás?

Életünk körübelül egyharmadát alvással töltjük. Az alvás létfontosságú, és majdnem olyan fontos a szervezetünk számára, mint a légzés, az evés és az ivás. Jó és elegendő alvással jó fizikai és mentális egészséget tarthatunk fenn.

Az agyunk, az energiaszintünk és a memóriánk is regenerálódik, amikor alszunk. Tehát ahhoz, hogy teljes potenciálunkat elérjük, elegendő alvásra van szükség. Hosszú távon a túl kevés alvás súlyos következményekkel járhat.

Használd a 90 perces alvás technikát 

Alvásunk több ciklusban zajlik, melyek különböző alvási fázisokból állnak. Egy ciklus körülbelül 90 percig tart. Ez a tipikus struktúra az agy elektromos aktivitásának mérésével láthatóvá tehető. A ciklus hosszában rengeteg különbség van, a szórás 60 és 110 perc körüli lehet.

Az alvási ciklus végezetével mikor felébredsz, sokkal frissebbnek fogod érezni magad, mint mikor azt megszakítod. Jó ötlet lehet ez alapján tervezni az alvást.  

Az interneten egy csomó kalkulátort találhatunk, ami megmutatja, hogy mikor keljünk fel ahhoz, hogy ne zavarjuk meg ezeket a ciklusokat. Például, ha 6 órakkor szeretnél felkelni, a kalkulátor szerint, akkor optimális esetben 8:45 vagy 10:15-kor le kellene feküdni aludni.

Ha később van rá lehetőség, akkor 11:45-kor vagy 1:15-kor is lefeküdhetsz, de ezek nem ajánlottak, mert kevés alvási cikluson mész keresztül az éjszaka folyamán.

A rossz és kevés alvás következményei 

“Az emberek nem úgy alszanak, ahogyan a természet tervezte. Az alvási szakaszok számát, az alvás időtartamát és az alvás időpontját a modern világ alaposan eltorzította.”

― Matthew Walker, Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams

Az alváshiány és a rossz alvásminőség gyengíti az immunrendszer teljesítményét. Ez növelheti a megfázásra és a fertőző betegségekre való fogékonyságot. A rossz alvásmintával rendelkező emberek háromszor-négyszer gyakrabban betegszenek meg, mint azok, akik elég egészséges alvással rendelkeznek. Ez a hatás már azoknál az embereknél is megfigyelhető, akik két héten keresztül csak öt-hat órát alszanak éjszakánként.

Hosszú távon a legyengült immunrendszer nemcsak influenzaszerű tünetekkel jár, hanem számos más, súlyosabb következménnyel is járhat. Ha hosszabb ideig alvászavarokat tapasztalsz, fontos, hogy orvoshoz fordulj. Az orvos megállapítja a diagnózist és az alapján kezelni tudja.

Koncentrációhiány alváshiány miatt

Azok, akik keveset alszanak nagy valószínűséggel tapasztalhatnak koncentrációs zavarokat. A feledékenység, különösen a szavak kiválasztásakor, az első jel. Gyorsan elterelődhet a figyelmed, és még a rutinfeladatok elvégzése is extra erőfeszítésbe kerülhet.

Ennek oka a pihenésre szoruló agy, ahol az alváshiány miatt csökken a rövid és hosszú távú memória funkcionalitása. Emellett a reakcióképesség is csökken. Bizonyos körülmények között ez veszélyes lehet, ha vezetsz, vagy ha nehéz gépeket kezelsz.

Megfelelő alvási környezet kialakítása

Fontos, hogy optimális környezetben aludjunk, és jó matracon feküdjünk. Erről többet megtudhatsz ágy útmutatónkból, amely választ ad kicsiknek és nagyoknak egyaránt a megfelelő matrac kiválasztására.

Olvasd el az Ágy útmutatónkat.

Forrás:
“Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams” by Matthew Walker, PhD. https://www.sleepdiplomat.com/

Tudjon meg többet

Beszerzőnk kedvenc ágyneműi

Beszerzőnk kedvenc ágyneműi

Újítsd meg a hálószobád ágyneműhuzatokkal

Újítsd meg a hálószobád ágyneműhuzatokkal

Alakítsd át a hálószobád költséghatékonyan

Alakítsd át a hálószobád költséghatékonyan

Hogyan gondoskodj a paplanodról

Hogyan gondoskodj a paplanodról