Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Memory habszivacs párnán alvó nő a hálószobában

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jól! Mondani könnyű, de valóban jól alszunk? Vagy így, vagy úgy, de minden ember találkozik élete során valamilyen alvási zavarral vagy problémával. Ezért összegyűjtöttünk 7 gyakori mítoszt/tényt az alvásról, amelyekről azt gondoljuk, hogy alvási problémákhoz vezethetnek. Ismerd meg, mik ezek a mítoszok és tények, hogy jobbá tehesd az éjszakáidat és megszűntesd alvási problémáidat.

 1.    Túl sok fény lefekvés előtt zavarhatja az alvást

Igaz. Sokkal könnyebben fogsz elaludni, ha már jóval lefekvés előtt lekapcsolod a lámpákat és kikapcsolod az elektromos berendezéseket. A fények zavarják és aktiválják az agyad. Ha alvási problémáid vannak, akkor érdemes lefekvés előtt egy gyengén megvilágított vagy sötét szobában meditálni.

 2.    A kimaradt alvást be lehet pótolni

Hamis. Több mint egy napi kimaradt alvást lehetetlen bepótolni. Így ha a hétköznapokon keveset alszol, azt nem fogod tudni behozni több alvással a hétvégén. Például ha hétfőtől péntekig csak napi 6 órát alszol (8 helyett), akkor arra a hétre már 10 órányi alvással leszel hátrányban. Ezért a késő esti tévézés helyett érdemes hamarabb lefeküdni.

 3.    Felnőtteknek napi 8 óra alvás javasolt

Igaz. Átlagosan 8 óra napi alvásra van szüksége egy felnőttnek. Ettől persze lehetnek eltérő szükségletű emberek. Van akinek 12 óra alvás kell, és van egy szűk réteg, akiknek 6 óránál kevesebb alvás is elegendő. Így bár sokan kevesebbet alszanak 8 óránál, az nem jelenti azt, hogy eleget alszanak.

 4.    Ne kelj ki az ágyból, ha nem tudsz elaludni

Hamis. Ha már nagyon zavar, hogy nem tudsz elaludni, akkor nyugodtan felkelhetsz az ágyból. Csak lehetőleg ne csinálj semmi túl aktívat. Ha az alvási nehézségeid ellenére frusztráltan ágyban maradsz, akkor lehet, hogy tudat alatt az ágyat egy negatív élménnyel kapcsolod össze a nyugtató pihenés helyett. Ha felkelsz, akkor olvashatsz pár oldalt egy LED gyertya fényénél.

 5.    Egy kis délutáni alvás jót tesz a koncentrációnak

Igaz. Ha álmos vagy napközben, alhatsz egy keveset és mégis el tudsz majd aludni este. Csak arra figyelj, hogy ne aludj többet 30 percnél és ne túl késő délután. A rövid szunyókálás átsegít majd a nap további részén, növeli a koncentrációs képességed és a hangulatod is jobb lesz. Bár mind megtehetnénk, hogy ebéd után ledőlünk egy rövid időre a munkahelyünkön.

 6.    Gyerekek ne aludjanak a szüleikkel

Hamis. Valójában több előnye is van az együttalvásnak, a szülő és a gyerek szempontjából is. Kutatások szerint az együttalvás elősegíti a szülő és gyermek közötti erősebb kötődés kialakulását, valamint a gyermek önbizalmának is jót tesz.

Ha nem egy ágyban alszotok a gyerekkel, akkor sem kell aggódnod. Ha kevés a hely a lakásban, közös szobában is alhattok például egy emeletes ágyban, ahol a közeledben lehet a gyermeked, de mégis a saját ágyadban alhatsz.

Olvass el egy angol nyelvű cikket az együttalvásról.

7.   Hűvös szobában a legjobb aludni

Igaz. Határozottan jót tesz az alvásodnak, ha egy hűvös szobában alszol. A tested hőmérséklete lecsökken az éjszaka folyamán, ezért ha a hálószobádban túl meleg van, úgy a tested nem tud kellőképpen lehűlni, és nem tudsz pihenni. Persze fáznod azért ne kelljen, ezért fontos a megfelelő paplan kiválasztása.

Jobb ha egy hűvös szobában alszol egy jó paplannal, mintha egy meleg szobában aludnál. Ha fázol jobban betakarózhatsz, ha meleged van akkor pedig ledobod magadról a paplant. Az optimális hálószoba hőmérséklet 18-19 fok - kicsivel a szobahőmérséklet alatt.

Reméljük, hogy segítettünk ezzel a pár jó tanáccsal. Ha szeretnél többet tudni a jó alvásról, itt megteheted. Nincs is más hátra, mint:

Jó éjszakát és szép álmokat! :)

7 alvási tipp

Tudjon meg többet

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?