Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Egy férfi alszik

Mire jó az alvás?

Az alvás rutinszerű a mindennapi életünkben: a hosszú nap lefáraszt minket, ledőlünk általában ugyanazokban a késői órákban, majd reggel felkelünk frissen és üdén vagy vontatottan és meggyötörve. Viszont gondolkoztál már azon, hogy pontosan miért is van szükségünk alvásra? Hiszen azt a 8-9 órát sokkal hasznosabb dolgokkal is tölthetnénk… Az alábbi teóriák azt a témát feszegetik, hogy miért is elengedhetetlen az alvás.

Az alvás...

... emlékeket hoz létre

A nap folyamán elképesztő mennyiségű információt dolgoz fel az agyunk. Persze nem csak szimpla információfeldolgozásról van szó, hanem számos döntéshozatalról is. Ide olyan aprónak tűnő események is beletartoznak, mint például az, hogy melyik metró ajtón szállj be vagy melyik paradicsomot vedd meg. Ezek az információk nem rakódnak le azonnal. Az éjszakai alvás szükséges ahhoz, hogy ezekből valós emlékek szülessenek, mivel az információk egy része ilyenkor kerül át a rövid távú memóriából a hosszú távúba.
 

...segít a tanulásban

Ez a fajta tanulás a memóriával és az emlékekkel köthető össze. Amikor az ember hall valamilyen információt vagy olvas róla, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is jegyzi. A hosszú távú memória segítségével viszont vissza tudunk emlékezni eseményekre, adatokra. Ezek által pedig tanultunk valami újat. Például tanulásról van szó, amikor emlékszel egy új idegen szóra, vagy arra, hogy hogyan kell gitározni.  

 

...segít a növekedésben

A testünknek szüksége van az újjáéledésre. Ez annyit jelent, hogy az alvási periódus alatt a sebek elkezdenek begyógyulni, az izmok növekednek a napi testmozgásunkhoz képest, a testünk próbál minden olyat „megjavítani” ami nap közben „elromlott”. Tehát lényegében újjátölti magát, így láthatod, hogy az alvás igazából egy nagyon is aktív folyamat. A növésben lévő gyerekeknek és tinédzsereknek is részben ezért van szükségük több alvásra.

 

...közben energiát spórolunk 

A testünk energiafelhasználása mérséklődik alvás közben. Nem csak azért, mert nem végzünk aktív mozgás, hanem azért is mert a testhőmérsékletünk és a kalóriaszükségletünk is csökken. Ez az ember biológiai fejlődésére vezethető vissza: a történelem során minél több energiát kellett az aktív munkavégzésre folytatni, és nem szabadott energiát pazarolni. Tehát amikor például éjszaka nagyobb energiabefektetéssel járt az élelemkeresés (a sötétség miatt), így a test egyszerűen lepihent és inkább nappal folytatta az étel utáni kutatást. 

 

Ne becsüld alá az alvás fontosságát 

Az alvás nem csak a pihenés miatt fontos. Nagy hatással van az életminőségedre, érzelmi világodra. Függ tőle a fizikai tűrőképességed és az immunrendszered megfelelő működése is. Koncentrálóképességedet és türelmedet befolyásolhatod az alvás hosszával illetve minőségével. Láthatod, számos tényezőnek szerves része az alvás, így ha problémád adódna vele hosszú távon is, keress fel egy szakembert! 

Az alvás fázisai 

Az alvás különböző alvási szintekből tevődik össze: a szendergés, a felszínes alvás, a mély alvás valamint az álomalvás (REM-alvás) stádiumiból. A különböző szintek különböző féleképpen és mértékben járulnak hozzá  a memóriánk fejlődéséhez és az általános tanuláshoz. Eddigi kutatások azt bizonyítják, hogy a REM-alvásnak van a legfontosabb szerepe az emlékezet fejlesztésében. Mélyebben érdekel a téma vagy netán nem alszol jól és tippekre van szükséged? Olvasd el az "Alvás" kategóriába tartozó további blogokat! 

Tudjon meg többet

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!