Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Alvó nő

Így függ össze a stressz az alvásproblémákkal

A stressz és az alvásproblémák úgy vonzzák egymást, mint a mágnes és a vasreszelék. Ha nehezen alszol vagy gyakran felriadsz éjszakánként, lehetséges, hogy a tested azt jelzi, hogy mentális nyomás alatt vagy. Ugyanígy a túl kevés alvás könnyen vezethet stresszhez, mert az agy nem tudja megfelelően kipihenni magát és regenerálódni.

A túl kevés alvás és rövid ideig ható, intenzív stressz nyomasztó problémát jelent, ami egyre több embert érint, és ezért egyre nő az érdeklődés is a lehetséges megoldások iránt. Mi összegyűjtöttünk néhány tippet a stressz okozta alvásproblémáink megoldására.

 

Így aludj jobban, amikor mentális nyomás alatt vagy:

  • Tedd kellemessé az alvást azzal, hogy kényelmessé és rendezetté teszed a hálószobát. Akinek problémái vannak az elalvással, az könnyen ideges lehet a hálószobában, mert a hely eszébe juttatja az álmatlan éjszakákat. Ha nem tudsz aludni, kelj fel és hagyd el a szobát, hogy az agyad ne kapcsolja össze a szobát negatív érzésekkel.
  • A légzőgyakorlatok, jóga és meditáció sokat segíthet a stressz és szorongás csökkentésében és segíthetnek ellazulni. A mélylégzés például a test eszköze a stressz csökkentésére.
  • Tisztítsd meg az elméd minden gondolattól, ami nyomaszt. Írd le őket egy darab papírra és dobd el a papírt. A kellemetlen gondolatok így elcsitulnak és könnyebben megnyugszol.
  • Juss el a probléma gyökeréhez úgy, hogy megbeszéled valakivel, mi bánt. Már az is sokat tud segíteni a megkönnyebbülésben, hogy megosztod a bajodat másokkal.
  • Paradox módon, minél jobban próbálsz elaludni, annál nehezebb lesz. Próbálj hát nem aggódni amiatt, hogy éppen nem tudsz aludni.
  • Próbálj meg változtatni az étkezési szokásaidon és többet mozogni, hogy javítsd az általános egészségi állapotodat, jobban tudj aludni és kevésbé legyen rád hatással a stressz.
  • A levendula illata megnyugtatja a testet és könnyebbé teszi az elalvást, ezért jó ötlet lehet levendulaolajas illatosító botot tartani a hálószobában.
  • Seek out professional help from your doctor or a sleep specialist, if the problem persists for a longer period of time.
  • Ha az alvászavarok hosszabb idő után sem szűnnek meg, fordulj orvoshoz vagy alvásspecialistához.

 

Így hat a stressz az alvásra

Ha a stressz megakadályoz bennünket az elalvásban, bekapcsol egy teljesen természetes mechanizmus, egyfajta ösztönszintű jelzés, ami arra figyelmeztet, hogy veszélyben vagyunk, mert a testünk úgy értelmezi a stresszreakciókat, mint egy valós és komoly fenyegetésre adott választ. Ezért sokszor nehéz megnyugodni és nyugodtnak maradni, hogy végül el tudjunk aludni. 

A stressz és az alvászavarok azért kapcsolódnak össze ilyen szorosan, mert éjszaka az agy aktívabban dolgozik, mint nappal, ha mentális nyomás alatt vagyunk, és így sokkal nehezebb nyugodtan pihenni. Még ha el is tudunk aludni, fennáll a kockázata annak, hogy felébredjünk minden kis zajra vagy más zavaró külső hatásra.

 

Az alvászavar sokáig is elhúzódhat

Még ha a stressz el is múlik, az utóhatása fennmaradhat alvásproblémák formájában. Ez lehet azért, mert aggódunk az alváshiányunk miatt, és a test hozzászokik ehhez a felfokozott állapothoz. Ez még komolyabb fáradtsághoz vezethet, amitől másnap nehezebb teljesíteni feladatainkat, ami újrateremti a stresszt.

 

A stressz okozta alvászavarok ördögi köre

Egy rövid ideig tartó alváshiányos időszak még nem feltétlenül a stressz jele. Nem is feltétlenül veszélyes. Egészen addig nem jelent problémát, amíg az alváshiány egy állandó állapottá nem válik.

A stressz és az alvás hamar ördögi körré tud változni, ezért fontos, hogy cselekedjünk, mielőtt még a probléma túl komoly nem lesz.

Forrás:
https://sleepfoundation.org/ask-the-expert/stress-and-insomnia
 

Tudjon meg többet

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!