Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Hogyan lehet véget vetni a horkolásnak

Nincs többé horkolás

Hogyan lehet véget vetni a horkolásnak? Rengetegen teszik fel ezt a kérdést. A horkolás akár elviselhetetlen is lehet, ami könnyen komoly harcokhoz vezethet a pároddal. Ki nem hagyja aludni a másikat – az aki hangosan hortyog, vagy aki a könyökével próbálja rávenni alvótársát a csendesebb alvásra? Egy kis utána olvasással és az alábbi tanácsok megfogadásával lehet, hogy megtalálod a horkolás ellenszerét.

Kik horkolnak?

Sok mindenkit érdekel, hogyan lehet megszüntetni a horkolást, hiszen annyira elterjedt probléma, hogy 3-ból több mint 1 embert érint. Leginkább a korosodó, túlsúlyos férfiak horkolnak. De gyerekek, nők és bármilyen korú férfiak is képesek horkolni.

Ha meg akarsz szabadulni a horkolástól, akkor mindenképpen látogass el az orvosodhoz, hogy pontos kivizsgálással derüljön fény a horkolás okára.

Miért horkolunk?

A horkolás legtipikusabb oka, hogy a légút részben elzáródik. Megduzzadt mandulák, de orrpolip vagy allergia is lehet az okozója.

A zavaró hang azért keletkezik, mert a szájpad lágy része és a felső légút összeér. Alváskor az izmok ellazulnak a torokban, a nyelv hátra csúszik és kialakul a rezonancia a szájpad és a nyelvcsap között. Ezzel kevesebb hely marad a távozó levegő számára és létrejön a horkolás.

A horkolás hangereje és, hogy mennyit horkolunk változó. Bár leggyakrabban mélyalvás közben horkolunk, mert ilyenkor lazulnak el legjobban az izmok. Az öregedéssel az izmok tovább lazulnak, ezért idősebb korban gyakoribb a horkolás.

Túlsúlyos emberek szintén gyakrabban horkolnak, mert a zsír lerakódhat a szájpadlás területén, így kevesebb helyet hagyva a nyelvcsapnál távozó levegő számára. Kimerültség is vezethet horkoláshoz, mert az izmok ilyenkor jobban ellazulnak. Megfázás esetén a nehezebb légzés is okozhatja a horkolást, csakúgy, mint egy ártalmatlan daganat a légúti folyosón.

 

Milyen hatással van a horkolás az alvásra?

Sokan egyáltalán nincsenek tisztában vele, hogy horkolnak, amíg párjuk fel nem hívja rá figyelmüket. Gyenge horkolás nem befolyásolja komolyabban az alvás minőségét, de ha erősen horkolsz, az már zavarhatja a nyugodt alvást. Néhányan olyan hangosan horkolnak, hogy saját magukat is felébresztik vele. A másik lehetőség, hogy a párod könyöke ébreszt fel, mert nem tud aludni a hangorkántól.

A horkolás nem veszélyes, de súlyos esetben alvás közbeni légzés-kimaradáshoz vezethet. Akár 10-60 másodpercre is kimaradhat a légzés, ami végül egy hangos horkantásban végződik. Ez már nem tesz jót az egészségnek.

Hogyan vessünk véget a horkolásnak?

Több tipp is létezik a horkolás enyhítésére:

 

  • Kerüld a háton alvást, mert így könnyebben blokkolod a légutat. Furcsának tűnhet, de ha egy teniszlabdát varrsz a pizsama felsőd hátára, akkor természetesen nem tudsz majd hanyatt feküdni.
  • Enyhébb horkolásnál a füldugók jó szolgálatot tesznek.
  • A légzést segítő orrtapasz vagy horkolás elleni spray is segíthet.
  • Speciális memória habos párna használatával is enyhítheted a tüneteket, mert segíti a levegő áramlását a megfelelő alvási pozíció megtartásával.
  • Fogyással is komoly eredményeket lehet elérni, mert könnyebb lesz a levegő áramlása. Pár kilótól megszabadulva már változást érhetsz el.
  • Súlyosabb probléma esetén, műtéti úton is lehet segíteni a horkolás megszüntetésén.

 

 

Forrás:

http://sleepfoundation.org/sleep-disorders-problems/other-sleep-disorders/snoring

http://www.sleepeducation.com/essentials-in-sleep/snoring/overview-and-facts

Tudjon meg többet

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!