Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Miért ásítunk

Miért ásítunk?

Az ásításnak különböző okai vannak. Biztos veled is megtörtént már, hogy ásítanod kellett ha valaki más is ásított. Ugyanez a helyzet ha olvasol vagy beszélsz az ásításról, nagy valószínűséggel te is ásítani fogsz. Ez így természetes.
Szeretnél többet megtudni az ásításról és az okairól? Kibírtad eddig ásítás nélkül? Összegyűjtöttünk pár magyarázatot arról, hogy miért is ásítunk.

Milyen elméletek vannak az ásításról?

A testben fellépő oxigénhiány gyakori magyarázat. Ilyennkor az ásítással nagyobb mennyiségű oxigént viszünk be. Ezt az elméletet azonban meglérdőjelezték, amikor felfedezték, hogy a magzatok is ásítanak, pedig ők még nem tudnak oxigént bevinni a tüdejükbe. Így nagy a valószínűsége, hogy az oxigénhiány nem magyarázat az ásításra.

Egy másik teória, hogy az ásítással kinyújtóztatod az állkapcsodat és az arcizmaidat. Ahogyan fontos a reggeli nyújtózkodás is a tested átmozgatására, így az arc izmait is aktiválod az ásítással.

Szoktál ásítani akkor is ha nem vagy fáradt?

Egy ásítás általában 6 másodpercig tart. De nem csak akkor ásítunk ha fáradtak vagyunk. Ha az agyadat nem érik ingerek, elkezdesz unatkozni. Ez megemeli az agy hőmérsékletét, amitől megnő az ásítás esélye is.

Van kapcsolat a migrén és az ásítás között?

Ha migréntől szenvedsz, akkor valószínűleg többet ásítasz. Egy erős fejgörcs esetén nagyobb mennyiségű vér gyűlik össze az agyban, ami az agy hűtését is szolgálja. 

Miért hűl le az agy az ásítástól?

A legfrissebb elmélet szerint azért ásítazs, hogy lehűtsd az agyad. Az ásítással megemelkedik a pulzusszámunk és a keringés is fokozódik, ami segíti az agy hűtését. Ezt a teóriát egy olyan kutatásra alapozzák, ami azt mutatta ki, hogy télen kevesebbet ásítunk mint nyáron. Vagyis a hőmérséklet emelkedésével nő az ásítás valószínűsége is.

De miért ásítunk ha más is ásít?

Egy mosoly is lehet "ragadós" ahogy az ásítás is. Veled is biztosan előfordult már, hogy ásítanod kellett amikor valakit ásítani láttál. Különféle elméletek vannak a jelenség magyarázatára. Az egyik magyarázat szerint ez a priitív ösztönökre vezethető vissza, amikor a törzs azonos biológiai ritmust követett. Egy másik magyarázat az, hogy a többiekkel együtt ásítás az empátia kifejezése.
Ez utóbbi eset azért is érdekes mert változóan reagálunk arra, hogy ki ásít. Ha családtag, barát vagy kolléga ásítását látjuk nagyobb az esély, hogy mi is ásítsunk, mintha egy idegent látunk ásítani. A 6 év alatti gyerekekre viszont sokkal kevésbé van hatással mások ásítása. Ennek az az oka, hogy kevésbé képesek az empátiára, ami csak később alakul majd ki bennük.

Hányszor ásítottál?

Írd meg nekünk kommentben, hogy te kibírtad-e ásítás nélkül végigolvasni írásunkat.

 

Tudjon meg többet

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!