Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Ébren fekvő férfi az ágyban

Az alvászavar nem mindig az, aminek látszik

Rengeteg szakember és reklámkampány beszél arról, hogy milyen fontos a testi-lelki egészséged szempontjából a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Ez akár komoly mentális nyomást is helyezhet az emberre, főleg, ha úgy érzed, hogy ritkán alszod végig az éjszakát.

Mindenki megtapasztalta már, milyen az, amikor órákig forgolódik az ember, mielőtt álom jön a szemére. Egy ilyen éjszaka után meg tudnád mondani, pontosan mikor lépted át Álomország határát? Valószínűleg nem. Ahogyan egyre álmosabb leszel, a határ az ébrenlét és az alvás között fokozatosan elmosódik.
 

Nem biztos, hogy valóban álmatlanság gyötör

Sokan vannak, akiknek ez a köztes fázis tovább tart, úgyhogy minden egyes éjjel huzamosabb ideig tartózkodnak ezen a mentális senkiföldjén. Ezt paradox inszomniának hívják. A paradox álmatlanságban szenvedők úgy tapasztalják, hogy ritkán tudnak pár óránál többet aludni egy éjszaka, de objektív megfigyelés után kiderül, hogy ez valójában nem igaz, ennél sokkal többet alszanak. Ez azért történik, mert az agy éber marad akkor is, amikor a test már alszik. Mostanában, amikor ekkora a hangsúly az alvás mennyiségén és minőségén, igazán frusztráló lehet, ha az ember úgy érzi, hogy nem alszik eleget.

A paradox inszomniában szenvedők álmukban is annyira tudatában vannak a környezetüknek, mint ébren, ezért úgy érzik, hogy rendkívül nehezen tudnak elaludni és gyakran felriadnak éjjelente. Nappal azonban kevés jelét mutatják a kimerültségnek. 

De nem csak ilyen módon lehet hamis érzékelésünk arról, mennyit alszunk. Ennek az ellenkezője is előfordul: van, aki többé vagy kevésbé tudatosan hétről hétre túlbecsüli, mennyit alszik, és így végül komoly eltérés jön létre a számon tartott és a valós mennyiség között.
 

Aggódsz az alvási ciklusod miatt?

Folyamatosan árad felénk az információ a jó alvási szokásokról, de fontos, hogy figyelembe vedd, hogyan érzed magad testben és lélekben - kimerültségtől szenvedsz? Vagy reggelente általában frissen, kipihenten és tettre készen ébredsz?
Ha valóban hosszú ideig fennálló alvásproblémáid vannak, fontos konzultálni egy szakértővel, aki segíthet megoldást találni. Egy orvos hivatalos diagnózist állíthat fel és kezelheti az esetleges egészségügyi problémákat.

Források

https://www.health.com/health/condition-article/0,,20191517,00.html
 

 

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?