Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Nő pihen a kanapén

Tényleg használ a délutáni szundítás?

Az éjszakai alvás elengedhetetlen a megfelelő közérzethez és a mindennapi feladatok hatékony elvégzéséhez. Serkenti a koncentrálóképességet és a kreativítást is. Viszont sajnos sokszor előfordulhat az, hogy már lefekvés előtt látod az órán, hogy nem fogsz tudni eleget aludni, így az ebből fakadó feszültség miatt még nehezebben tudsz álomba szenderülni. A következő nap így még fáradtabb leszel, és a legjobb megoldásnak a napközbeni szundítás látszik. Viszont nem minden embernek válik be ez a módszer, sőt a visszájára is elsülhet.

Elsősorban az önkontroll nagyon fontos tényező. Kérdezd meg magadtól: tényleg szükségem van egy kis alvásra, vagy tudnék olyat is csinálni ami feldob? 
 

Mennyire használnak neked a délutáni szundítások?

Veled is előfordult már, hogy azt hitted, jó ötlet egy kis délutáni pihenő, viszont az ébredés után még fáradtabbnak érezted magad? Ez azért van, mert nem mindenkinek a szervezete reagál ugyanúgy a napközbeni alvásra. Sőt, elmondható, hogy körülbelül az emberek 60%-a nehezebben viseli a napközbeni elszenderedést. Ezek az emberek hajlamosak arra, hogy nagyon mélyen alszanak, és az ébresztőórát nem az alvási ciklusukhoz megfelelően állítják be. Ezáltal a felébredés kínok között zajlik, és nemhogy kipihentebbé de még fáradtabbá válnak. Akiknek a szervezete viszont jól bírja a délutáni szundizást, azok nem szenderülnek mély álomba. Ez abból látszódik, hogy nem órákig alszanak, hanem 20-30 perc után képesek felkelni maguktól, ébresztőóra segítsége nélkül.

Ha az előbbi kategóriába tartozol, még "betaníthatod" magad a megfelelő délutáni pihenésre: először próbáld hozzászoktatni magad a 15 perces pihenőkre. Ez segít megelőzni azt, hogy a tested és az agyad alfa állapotba kerüljön.
 

Milyen hosszú egy alvási ciklus?

Az alvási ciklusok ismeretében kell beállítanod magadnak a szunditás időtartamát. Egy alvási ciklus körülbelül 90 percig tart, és ezalatt öt különböző fázis játszódik le az agyadban. A két kiemelkedő ezek közül a REM-alvás (más néven a gyors szemmozgás) fázisa illetve a NREM-alvás (másképp fogalmazva a könnyű, enyhe alvás) fázisa.  

Részletesebben kifejtve, amikor az ember elér az első szinthez, az agya elkezd lelassulni, enyhe alvást tapasztalva. A második fázis alatt a szemmozgások megállnak és az agy is elkezd megpihenni. Ideális esetben érdemes a napközbeni szundizásokat eddig a szintig tartani. Miért? Mert a harmadik fázisban kerül sor az agy és a test felkészítésére az igazán mély alváshoz. Ez a szakasz az utolsó lehetőség a felébredéshez a délutáni pihenésből, mivel ezt követi a negyedik szint amikor végleg mély álomba esünk. Az utolsó, ötödik fázisban következik be a REM alvás. Ilyenkor a szemünk szó szerint el kezd mozogni, és az álmunk többségét is ilyenkor álmodjuk. Nem érdemes az utolsó két szakasz valamelyikét megszakítani, mivel még fáradtabban és nyűgösebben fogunk majd felébredni.

Az ötödik szint után pedig az egész körforgás kezdődik elölről. Érdemes mind a 90 perces ciklust átaludni, viszont sajnos manapság ez nem egyszerű. 
 

Derítsd ki, mi a jó neked 

A szundi megfelelő időtartama emberenként változni szokott, viszont átlagban elmondható, hogy 20-30 perc elég szokott lenni a feltöltődéshez. Kísérletezz egy kicsit: állítsd az ébresztőórádat egyszer 15 percre, egyszer 20-ra vagy 25-re, és nézd meg, hogy melyik használt a legtöbbet. 

A kora délutáni órákban használ a legtöbbet a szundizás. Ha túl későn alszol el, nehéz lesz éjszaka álomba szenderülni, viszont ha túl korán próbálsz megpihenni, a tested nem lesz felkészülve további alvásra, így nehezebben fogsz elaludni amivel időt veszítesz a napodból. 

Ha mindennapos gondjaid akadnak az elalvással vagy nappal fáradtnak érzed magad, keress fel egy szakembert!

Források
https://www.menshealth.com/health/a19533090/is-napping-healthy-or-am-i-too-tired/
https://www.webmd.com/balance/features/the-secret-and-surprising-power-of-naps#1
https://sleepfoundation.org/sleep-topics/napping

Tudjon meg többet

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Tudod miért fontos az alvás?

Tudod miért fontos az alvás?