Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Mennyi alvásra van szükségem?

Mennyi alvásra van szükséged?

Az alvás az élet alapvető része. Átlagosan életünk egyharmadát töltjük alvással. De vajon mennyi alvás a legjobb a számodra?

Ismerd meg az igényeidet

Vannak, akik rendszeresen túl keveset alszanak, mások mindig kialusszák vagy egyenesen túlalusszák magukat. A trükkös rész az, hogy megtaláljuk azt a szintet, ahol teljesen kipihentek vagyunk. Ha magadtól felkelsz még mielőtt az ébresztőóra megszólalna, eleget aludtál. Ha napközben energikus vagy és jól veszed a mindennapok akadályait, az is arra utal, hogy éjjelente kipihened magadat. De ha napközben sokszor vagy fáradt, erőtlen és nyűgös, érdemes újratervezned az alvási rutinodat.

Sokan aszerint élik az életüket, hogy 7-8 óra az optimális mennyiségű alvás. Ez igaz a felnőttek nagy részére, de kivételek mindig vannak. Sokaknak természettől fogva több alvásra van ennél szüksége. Søren Berg dán alvásspecialista "hosszú alvóknak" nevezi ezeket az embereket, azokat pedig, akiknek egy pár óra alvás is elég, "rövid alvóknak".

A kor és az egészség befolyásolja az alvásigényt

Az alvásigényed nagyban függ a korodtól és az egészségi állapotodtól. A gyerekeknek és a kamaszoknak aokat kell aludnia, mert a testük alvás közben sokat fejlődik. Az idősek és a legkisebbek emellett gyakrabban alszanak vagy napközben.

Ez a szakértők által készített táblázat bemutatja a különböző korcsoportok átlagos alvásigényét.

  Minimum (óra)  Maximum (óra)
0-3 hónap 11 19
4-11 hónap 10 18
1-2 év 11 14
3-5 év 8 14
6-13 év 7 12
14-17 év 7 11
18-25 év      6 11
26-64 év 6 10
65+ év 5 9


Hogyan befolyásolja az egészség az alvást?

Az ember alvásigényét megváltoztatja a betegség, mert ilyenkor nagy szükségünk van az alvás sejtregeneráló hatására. Akár egy hirtelen influenzával estél ágynak, akár krónikus betegségben szenvedsz, több alvásra lesz szükséged az átlagosnál, mert a tested így igyekszik megújítani magát. A gyógyszerek is elálmosíthatnak, amitől szintén többet alszunk ilyenkor.

Hogyan hat az alvásra az évszakok változása?

Az évszakok azért is fontosak, mert hatással vannak arra, hogy mennyi alvásra van szükségünk. Télen rövidebbek a nappalok és kevesebb a fény, ezért az agy több alvási hormont, a melatonint termel. Melatonint termelünk, amikor sötét van, és ettől az anyagtól leszünk fáradtabbak. Ezért javasolják az alvásszakértők, hogy kerüljük el a TV-nézést vagy egyéb elektronikus kijelzőre való összpontosítást a lefekvés előtti utolsó órában, mivel ez gátolja a melatonin termelésünket, ezáltal nehezebbé téve az elalvást. Mivel alvásunkat könnyen befolyásolja a fény és a sötétség, sok ember a tél folyamán akár fél vagy egy teljes órával is többet alszik.

Lehetséges túl sokat aludni?

A legtöbben maguktól felébrednek, ha kipihenték magukat. Ennél nem jó többet aludni, mivel ekkor túl fáradtak és letargikusak leszünk. (A hosszú alvók nem lesznek fáradtak, ha az átlagosnál többet alszanak, mert nekik eleve szükségük van sok alvásra.)

Ha egy rövidebb ideig (pl. egy hétig) nem jutsz elég alváshoz, utána bepótolhatod az elveszett pihenést, de mondjuk egy több hónapos rendszeres kialvatlanságot már nem érdemes ezt megpróbálni, mivel ez egészségügyi problémákhoz vezethet.

A szükségesnél több alvás akár rossz szokássá is válhat. Ezért érdemes tudatában lenni az alvásigényünknek és figyelemmel kísérni az alvási szokásainkat. Ha aggódsz az alvási szokásaid miatt, konzultálj egy szakértővel.

 

Tudjon meg többet

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Megoldás a hátfájásra, avagy hogyan válaszd ki a megfelelő matracot

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hűsítő hálószoba termékek és tippek

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Hogyan változtasd meg az alvási testhelyzeted

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!

Aludj jobban – ismerd meg az alvással kapcsolatos mítoszokat és tényeket!