Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Stílusos minimalista nappali fotellal puffal és asztallal

Illik hozzád a minimalista stílus?

Unod már a régi megszokott környezetet? Úgy érzed kellene egy kis változás? Természetes dolog, hogy idővel úgy érezzük, hogy jót tenne egy kis felfrissülés. Talán te is szeretnél rendet tenni otthon és általában az életedben is - kiselejtezni azt, amire nincs szükséged, és minimalista életstílusra váltani. A tavasz tökéletes időszak erre a változtatásra. Töltsd hasznosan ezeket a napokat bent a szobában és tervezd meg álmaid nappaliját.
 


Mi a minimalista életstílus?

A minimalizmus lényege a kevés szépsége. Néhány jól elhelyezett díszítőelem belefér, de egy igazi minimalista otthonban kevés a szín, kevés a bútor, kevés a csecsebecse. Legalább három típusa létezik a minimalista stílusirányzatnak:

Az esztétikus minimalistáknak a stílus a legfontosabb. Az otthonukban csupasz, fehér falak, csupasz padló és kevés bútor található. Sokszor pont annyi holmijuk van, mint egy átlagos háztartásnak, csak éppen nem hagyják azt szem előtt.

A lényegi minimalisták célja az, hogy minél kevesebb tárgy legyen az otthonukban - csak a legszükségesebb, legalapvetőbb dolgok. Erre az irányra az anyagiasság elvetése jellemző; a lényegi minimalisták általában ki nem állhatják a vásárlást. Ha mindenképp venniük kell valami újat, előbb megbizonyosodnak róla, hogy az adott tárgy jó minőségű és sokáig használható lesz.

A tudatos minimalisták számára a dolgoknak értéke van - ezért csak olyan tárgyakat tartanak az otthonukban, amelyek örömet okoznak nekik. Mindentől megszabadulnak, ami nem hordoz a számukra jelentést, hogy a megmaradó dolgok elég figyelmet kapjanak. Az, hogy a számukra fontos tárgyakkal vannak körülvéve, segít nekik megteremteni a lelki békéjüket és megszabadulni a zavaró gondolatoktól.


Felismered magadat a fenti típusok valamelyikében? Ha bele szeretnél vágni egy minimalista átalakításba az otthonodban, itt van néhány tipp:

Így fogj hozzá egy minimalista belső dekorhoz:

1. Először tanulmányozd a saját lakásodat
Nézz körül minden szobában, és vedd figyelembe a tér sajátosságait. Mi a hely funkciója, és milyen célt kellene szolgálnia? Ezt tartsd észben, amikor megtervezed a későbbi dekorációt. A tárgyakat is nézd végig alaposan, hogy egészen biztosan csak az maradjon elöl, aminek elöl kell lennie. Vegyél ki mindent, és csak azt tedd vissza, ami szükséges.

2. Gondolj a funkcióra! 
Minden bútordarabnak és díszítőelemnek legyen meghatározott funkciója a szobában. Igyekezz olyan tárgyakat választani, amelyek tetszetősek és hasznosak is. És miért ne vennél egy kanapéágyat? Két feladatot is ellát, és helyet is megtakarít az otthonodban.
 


3. Szabj egy határt
Szabj meg előre egy számot, aminél nem teszel több holmit egy szobába. Ha ezt a számot egy kicsivel túl is léped, ez megakadályozhat abban, hogy túlzsúfold a szobát. (Bár ha nehezedre esik nem túlzsúfolni a teret, akkor felmerül a kérdés, hogy neked való-e egyáltalán a minimalizmus.)

4. Hagyj szabad padlófelületeket
Hagyj elég teret magadnak, hogy ne kelljen kerülgetned a bútorokat. A nyitottabb terektől nagyobbnak fog tűnni a szoba is - érdemes ezt is figyelembe venni, amikor új dolgokat vásárolsz. Egy kisebb kanapétól nagyobbnak, levegősebbnek fog tűnni a nappali.

 

 

 

 


5. Fontold meg a színválasztást
Egy színesre festett fal sokat adhat egy szobához, anélkül, hogy teret foglalna le. Használd ezt olyan tér teremtéséhez, ami letisztult, de nem tűnik üresnek. Egy semleges színpaletta letisztultabbnak mutatja a szobát; ügyelj rá, hogy a dekoráció többi része illik a színsémába.

6. Okos tárolás
Egy minimalista berendezésnek elengedhetetlen eleme a tárolás - azoknak a dolgoknak is tárolóhelyet kell találni, amit az átlagos emberek a konyhapulton, az íróasztalon, vagy hasonló helyen tartanak. A megoldás: dobozok. Így minden könnyen elérhető, de mégsincs szem előtt.

 

 

 

 

 


7. Használj textileket és növényeket
Egy minimalista stílusú szoba kissé ridegnek és üresnek tűnhet, ezt növényekkel és puha kelmékkel ellensúlyozhatod.

 

 

 

 

 


A kitűzött célok fontosak, de ne aggódj, ha egy kicsit igazítanod kell rajtuk menet közben. Sokan ragaszkodunk a tárgyainkhoz, és ha van egy tisztán meghatározott célunk, könnyebb lehet eldönteni, mi az, ami valóban fontos.

Te milyen típusú minimalista vagy? Mondd el nekünk egy hozzászólásban!
 

 

Tudjon meg többet

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

A beszerző kedvenc lakástextilei

A beszerző kedvenc lakástextilei

Nordic Mood: Teremts meghitt hangulatot az étkezőasztal körül

Nordic Mood: Teremts meghitt hangulatot az étkezőasztal körül

Hol szárítsunk ruhát télen?

Hol szárítsunk ruhát télen?