Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Dán karácsonyi hagyományok

Dán karácsonyi hagyományok

A dánoknak a karácsony igazán különleges. Ehhez sok kedves karácsonyi hagyomány is kapcsolódik. Az emberek többségének a karácsony és a hagyományok egyet jelentenek a melegséggel és örömmel, ami segíti átvészelni a sötét, hideg hónapokat.
 

A dánok egész decemberben ünneplik a karácsonyt, így a legtöbb embernek az már december elején elkezdődik. De vannak akik még ennél is tovább mennek és már novemberben elkezdik a karácsonyi felkészülést.


Nisser

Advent – egy ősi karácsonyi hagyomány

Az Advent az adventi koszorúról és a templomi misékről szól. Advent első vasárnapja jelöli a dán egyházi év kezdetét. Régen ez az időszak a böjtölésé volt, de manapság már egyre jobban kikopik a böjt a hagyományokból. 
 

Ma az Advent a karácsony estéig tartó, négy vasárnapról szól. A hagyományos adventi koszorún négy gyertya van. Advent minden vasárnapján egy másik gyertyát gyújtanak az Advent koszorúban, amely hangsúlyozza, hogy közeledünk az Advent utolsó vasárnapjához. A gyönyörű adventi koszorú az Advent szimbóluma.


Advendt

December 23-a – a nagy nap előtt

Főként a gyerekek számára december 23-a a leghosszabb nap. Ilyenkor már alig várják a szentestét, amikor kibonthatják az ajándékaikat. De Dániában sok karácsonyi hagyomány él ami kellemes nappá teszi december 23-át: a családok együtt töltik ezt a napot. Ilyenkor behozzák azokat az elmaradt órákat, amiket a karácsonyi előkészületek elvettek tőlük. Például:

• A karácsonyfa feldíszítése: Sok családban már hagyomány, hogy együtt díszítik fel a karácsonyfát 23-án. Nem csak jó móka, de a család is együtt tölthet pár értékes órát. 

• Rizs puding a tündéreknek: Egy másik karácsonyi hagyomány Dániában, amelyet a gyerekek szeretnek, az, hogy rizspudingot készítenek fahéjjal és vajjal a tündér számára, hogy az ne csináljon rosszat. Ez egyben praktikus is, mert a karácsonyi menü egyik fogása a dán rizs desszert mandulával, aminek az alapvető összetevője a rizs puding.  

• Karácsonyi filmek és Adventi Naptár: December 23-án egész nap karácsonyi filmek mennek a tévében, és mindig van valami program a gyerekek és a felnőttek számára is.  Az Adventi Naptár műsort sokan nézik, mert a befejező részt mindig december 24-én adják.


Danish christmas traditions

A karácsony előtti nap az év legjobb napja

Kétségkívül a Szenteste a karácsony fénypontja. A dán karácsonyi hagyományok az ünneplés, pihenés és a finom ételek köré épülnek, ami alól a Szenteste sem kivétel. Ezen a napon a dánok is megünneplik Jézus születését.

Családról családra változik hogyan ünneplik a Szentestét. Vannak akik templomba mennek, míg mások az esti lakomát készítik elő. Egy biztos pont van minden családban, az ízlestes karácsonyi menü. Ez általában sült kacsa vagy sült sertés, dán rizs desszert mandulával. Népszerű hagyomány, hogy az a szerencsés aki megtalálja a mandulaszemet a rizs desszertben.
 

A fénypont pedig a tánc a fenyőfa körül Szenteste. Természetesen ez az amikor a gyerekek is kinyithatják ajándékaikat. Ahol még kisgyerekek vannak, ott általában valamelyik családtag beöltözik Télapónak, hogy még emlékezetesebbé tegyék a gyerekek karácsonyát.
 

A hangulatos karácsonyi díszkivilágításról itt olvashatsz többet.

Danish christmas traditions

Ti hogy ünneplitek a karácsonyt?

Tudjuk, hogy családról családra változnak a hagyományok és a szokások, ezért kiváncsiak vagyunk ti hogy ünnepeltek. Várjuk hozzászólásaitokat az oldal alján.


Danish christmas traditions

Tudjon meg többet

Nyugalmat árasztó, elegáns skandináv dekoráció

Nyugalmat árasztó, elegáns skandináv dekoráció

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

A beszerző kedvenc lakástextilei

A beszerző kedvenc lakástextilei