Étkezőasztalok mindennapos és ünnepi használatra

A hosszú, mozgalmas napokon jó, ha van egy közös pont, ahol a család találkozhat - ennek pedig az étkező egy ideális színtere. Ezért az étkezőasztal minden háztartásban nélkülözhetetlen, a hétköznapokon és a különleges alkalmakkor egyaránt. Bármilyen nagy vagy kicsi a család, és bármekkora is legyen a rendelkezésre álló hely, nálunk biztosan akad az igényeinek megfelelő asztal. A JYSK széles választékában különböző méretű, anyagú és színű, kerek, ovális, négyzet alakú és szögletes étkezőasztalok közül válogathat. Amennyiben az asztal vendégek érkeztekor túl kicsinek bizonyul, bátran választhat kihúzható vagy vendéglappal bővíthető darabot. Tekintse meg kínálatunkat áruházainkban vagy online, és vásároljon a JYSK.hu-n!

A megfelelő étkezőasztal kiválasztása

Az étkező ideális találkozási pont a családtagok számára a rohanó mindennapokban. Legyen szó reggeli kávézásról, vacsoráról a barátokkal vagy hétvégi ebédről a családdal, fontos, hogy az étkező egy hangulatos és otthonos helyiség legyen, ahol szívesen tölti a mindennapjait. Az étkezőasztalnak meg kell felelnie nem csak a helyiség méretének és a már meglévő bútorok stílusának, de az egyes családtagok igényeinek is. Ráadásul gyakran több funkciót is be kell töltenie, mivel általában nem csak étkezünk, de tanulunk, dolgozunk vagy csak pihenünk is az asztanál. Ezért van néhány szempont, amit fontos szem előtt tartani új étkezőasztal vásárlásakor:

  • Méret
  • Alak
  • Anyag
  • Szín
  • Funkcionalitás
  • Kialakítás

Méret és alak

Az étkezőasztal mérete nagyban függ nem csak a helyiségtől, de a családtagok igényeitől és az asztal betöltött funkciójától is. Amennyiben például nincsen szüksége napi szinten az étkezőasztalra, egy kisebb darab is megfelelő választás lehet az otthonába. Amennyiben viszont a családja igényeihez egy nagyobb méretű étkezőasztal illik, esetleg gyakran hív át vendégeket, akkor egy nagyobb vagy vendéglappal kibővíthető asztalt érdemes választania. A kihúzható vagy kibővíthető bútorok előnye, hogy egyaránt ideálisak a mindennapi használatra és az ünnepi alkalmakra is.

A kerek étkezőasztalok egyre népszerűbbek az étkező berendezésekor, és ennek számos oka van. A kerek asztal lehetővé teszi, hogy mindenki ugyanannyira lássa és hallja egymást, és így aktívan hozzájárulhasson a beszélgetéshez. Emellett a kerek étkezőasztal nagyszerű módja a hely optimalizálásának, mivel helytakarékosabb a szögletes bútoroknál.

Anyag és szín

Az üveg és melamin asztalok egyszerűen tisztíhatóak nedves ruhával, azonban az üveg érzékeny lehet a karcolásokra. Az üvegasztalok egy nagy előnye, hogy segítségükkel nagyobbnak érződik a tér, mivel az asztal átlátszó és könnyű megjelenésű.

A fa étkezőasztalok több karbantartást igényelnek, mivel érzékenyebbek a foltokra és karcolásokra, azonban a megfelelő ápolással az élettartamuk is meghosszabítható. Egy fa asztal melegséget és színt teremt az étkezőjében, és könnyen összeilleszthető a már meglévő bútoraival. 

Stílusos vagy praktikus?

Az étkezőasztallal kapcsolatos igényei sokfélék lehetnek, azonban egy asztal egyszerre több elvárást is könnyedén kielégíthet. Egy étkezőasztalnak gyakran több célra is megfelelőnek kell lennie a család minden tagjának igényeit ellátva, azonban a funkcionális elvárások teljesítése mellett a megjelenés is számít. Amennyiben a család elsődleges igénye egy praktikus bútor, érdemes lehet egy tartósabb és karbantartást nem igénylő asztalt választania, például melamin vagy üveg asztallappal. Az anyagválasztástól függetlenül sem kell lemondania a stílusos és dekoratív berendezésről - választékunkban számos különböző anyagú, funkciójú és megjelenésű asztal közül válogathat, így könnyen találhat az elképzelésének megfelelőt. 

Amennyiben bizonytalan az étkezőasztal kiválasztásában, olvassa el ezzel kapcsolatos cikkünket.