Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Nő világos mosókonyhában ágyneműt mos

Tippek paplanok és párnák karbantartásához

A paplanok és párnák élettartama a minőségtől és a karbantartástól függ. Ezért összegyűjtöttünk néhány egyszerű tanácsot, hogy minél tovább tudja használni őket:

  • A paplanokat és párnákat minden nap ki kell rázni, hogy a töltet meg tudja tartani a megfelelő sűrűségét és rugalmasságát.
  • Ne porszívózza és ütögesse a huzatot, mert károsíthatja a töltetet.
  • Ha ágytakarót terít az ágyra, a paplan és a párna fölé, nyomkodja le, mert a nedvesség kitölti a légbuborékokat. A pelyhek vagy tollak felrázásához pár órára tegye a paplant vagy párnát a szárítógépbe, esetleg tegyen mellé egy teniszlabdát vagy úgynevezett szárítólabdát. Ettől a töltet újra szellős és könnyed lesz.

Miért javasolt kimosni a paplant és a párnát?

A mosás növeli a paplan/párna élettartamát. A pehely és a toll idővel összetapad, ennek következtében a paplan vékonyabbnak tűnhet és csökken a töltőereje. Úgy tarthatjuk fenn paplanunk töltőerejét, ha évente legalább egyszer kimossuk – inkább kétszer, de maximum négy alkalommal. A túl gyakori paplanmosás fölöslegesen elhasználódáshoz vezethet. Azt ajánljuk, párnáját évente kétszer mossa ki. Azért érdemes évente legalább egyszer kimosni a paplanokat, párnákat 60 fokon, mert az élő organizmusok, mint például a poratka elpusztulnak ezen a hőfokon.

Hogyan mossuk ki természetes vagy poliészter töltetes paplanunkat és párnánkat

Kezdjük azzal, hogy a mosás projekt nem két perces elfoglaltság. Akár 6-8 órát is igénybe vehet a paplan kimosása és megszárítása. Emellett fontos betartani a mosási útmutatót a párnák és a paplanok esetében is.

  1. Mosás előtt ellenőrizzük a redőket, és bizonyosodjunk meg róla, hogy nincsenek lyukak a paplanon/párnán. Vigyázzunk, hogy a paplan összemehet a mosástól.
  2. Vagy egyesével mossuk a párnát és paplant, vagy pedig egy nagy mosógépben.
  3. Természetes töltetű párnáknál/paplanoknál enzimmentes mosószert használjunk. Az általános mosópor enzimet tartalmaz, ami roncsolja a tollak és pelyhek természetes teltségét, ami által szigetelni és melegíteni tudnak. A gyapjú mosásra alkalmas mosóporok általában megfelelnek. A poliészter töltetes paplanok mosásához megfelel az általános mosópor.
  4. 60 fokon mossunk, és alacsony fokozaton centrifugázzunk.
  5. A szárítóban 2-3 teniszlabdával, más néven szárító labdával szárítsuk paplanjainkat vagy párnáinkat. A teniszlabdák egyformán oszlatják el a töltetet, így elkerülhető a csomósodás és a paplan/párna szellős lesz.
  6. Vegye ki a paplant a szárítóból és rázza ki 15-20 percenként, mialatt szárad. Ezzel megelőzi, hogy a tollak és a pelyhek összeragadjanak és égésnyomok keletkezzenek a szárítógéptől.
  7. Hagyni kell a paplant/párnát teljesen megszáradni, mielőtt újra használjuk. Ha részben kint szárítja, figyeljen rá, hogy ne közvetlenül a napra tegye, mivel a sugarak lágyítják szálakat és kilukadhat a párna/paplan.
  8. Mikor a paplan megszárad, teregesse, vagy centrifugázza ki hideg levegővel. Ez segíti a tollak és pelyhek optimális eloszlását.
  9. Úgy bizonyosodhatunk meg róla, hogy a paplan teljesen száraz-e, hogy megmérjük a tömegét mosás előtt és után. Ha mosás után nehezebb a paplan, akkor tovább kell szárítani, mivel még nedves.

Hogyan mossuk ki memory habszivacsos vagy latex paplanunkat/párnánkat

Ha latex töltetes párnája van, teljes mosásban mosható, és maximum 1000 rpm-mel centrifugázható. Ezt követően meg kell szárítani. A párna maradjon végig a huzatban.

Tippek, hogy mikor cserélje le paplanját/párnáját

Hogy pontosan mikor érdemes lecserélni a paplant/párnát, sok mindentől függ. Azt ajánljuk, 5-10 év után vásároljon új paplant, attól függően, hogy mennyire használódott el. Azonban a párna körülbelül 2 évig van megfelelő állapotban, mert megterhelőbb igénybevétel éri. Ez azért van, mert a párnába könnyebben jut be az izzadtság, mivel fekszünk rajta.

Íme, néhány egyszerű tanács, hogyan válasszon új párnát/paplant:

  • Ha új korában fehér volt a párna, de később besárgult, az jelezheti, hogy ideje újat venni.
  • Ha sokat izzad este, cserélje gyakrabban párnáját és paplanját.
  • Ha párnája/paplanja mosás után is lapos és a töltet továbbra is csomós a szárítást követően, érdemes újat venni.

 

Tudjon meg többet

Hogyan gondoskodj a paplanodról

Hogyan gondoskodj a paplanodról

Minőség és szavatosság

Minőség és szavatosság

Tippek matracok karbantartásához

Tippek matracok karbantartásához