Kosár

A kosara üres

Kosár

A kosara üres
Hygge

Hygge: dán életstílus téli hangulatban

A dán hygge egy absztrakt, de mindent átható kulturális jelenség, ami egy nehezen megfogalmazható hangulatot fejez ki. A hygge egy különleges életérzés,  aminek a dánok az igazi mesterei.

Nincs igazán magyar szó, amivel le lehetne írni mi is a hygge. Talán a meghittség van a legközelebb hozzá, de ez sem adja vissza a hygge jelentését.

A dánok ilyenkor gyertyát gyújtanak és áthívják barátaikat, családtagjaikat egy forró csokira vagy házi süteményre a korán beköszöntő, szeles téli estéken. Ez egy klasszikus példája a hygge-nek. Csakúgy, mint az ablak mellett plédekbe burkolózva nézni a hóesést, vagy a kanapén kényelmesen elnyúlva nassolni és filmeket nézni. Ez mind hygge.

hygge

Amikor a dánokat megkérdezik, mi is az a hygge, általában valami kellemes érzést emlegetnek, amikor csak egyszerűen boldogok vagyunk és jól érezzük magunkat.

 

Mi is az a dán hygge?

A hygge egy olyan nemzeti jelenség, ami szorosan Dánia DNS-ének része. Gyakorlatilag mindenhol felfedezhetjük a hygge-t helytől és időtől függetlenül. De alapvetően a sötét őszi hónapok és a karácsonyi ünnepek a hygge fő időszaka. A sötét hideg hónapokban több időt tölt az ember otthon.

A dán hygge egy életmód. Nehéz más nyelvre lefordítani, mert a “hygge” valami egyedi és különleges. Ez nem azt jelenti, hogy a jelenség ne létezne más országokban is, de nincs egy olyan szó amivel ilyen jól le lehetne írni ezt az életérzést, mint a hygge.

 

Hozzávalók a hygge-hez

Valójában nincs egy kifejezett hygge recept. De vannak olyan összetevők, amik mindenképpen hozzátartoznak a hygge-hez: 

  • Jó társaság
  • Kiváló ételek és italok
  • Kellemes környezet
  • Pihenés és jó közérzet
  • Kedvenc időtöltés és/vagy szórakozás

A hygge lényege, hogy ellazuljunk és elfelejtsük egy időre minden gondunkat.

 

Tegye meghitté otthonát

A kellemes környezet egy fontos része a hygge hangulatnak. Bár a hygge nincs egy adott helyhez kötve, azért a leggyakrabban a nappali ad helyet neki. Itt a kanapé, díszpárnák, és plédek különösen fontos szerepet játszanak a hygge hangulat megteremtésében. Gyertyákkal még tovább fokozható a nappali hangulatossága.

Tudjon meg többet

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Új Nordic Mood kollekció: a tavasz frissessége otthonodban

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

Peach Fuzz: A 2024-es év színe

A beszerző kedvenc lakástextilei

A beszerző kedvenc lakástextilei

Nordic Mood: Teremts meghitt hangulatot az étkezőasztal körül

Nordic Mood: Teremts meghitt hangulatot az étkezőasztal körül